Xbox One – tyst, snygg och snabb

Av 14 februari, 2014Konsol, TV-spel

Redan innan sommaren förra året gick det rykten om att nya XboxOne var på G…så jag packade ihop min ”gamla” konsol och sålde den i hopp om att snart få ersätta den med nya XboxOne. Fortfarande är Microsofts konsol inte släppt officiellt i Sverige men är man tillräckligt sugen och villig att betala några hundralappar extra kan man köpa importerade konsoller via Game eller Webhallen utan att ge avkall på garantier.

xboxone-smartglassJag gillar det nya formatet och att boxen är knäpptyst, det finns gott om ventilation i skalet som borde räcka till även då det blir varmare. I vanlig oodning levereras enheten med 1 kontroller och 1 kinectenhet. Nya Kinecte 2.0  skiljer sig mycket från föregångaren då den har både bättre kamera och ljudupptagning även i riktigt mörka och brusiga miljöer. Att styra konsolen med röst är en ren fröjd. Konfigurationen är Microsoft enkel och efter att du anslutit din XBOX-profil är du igång. Eftersom konsolen inte är släppt i Sverige än går det inte att köpa Live-tjänsten via konsolen utan det blir till att köpa in det manuellt i butik och knappa in koden för aktivering. Vill man vara hardcore kan du också skapa ett konto för ett land där konsolen är släppt som ger tillgång till rubbet.

Förutom att all hårdvara är helt ny har man också bytt ut den gamla Xbox mjukvaran mot en modern Windows 8 variant…så man ser absolut ett mönster i Microsoft´s arkitekturstrategi. Förutom sedvanliga ingångar hittar man också en ”HDMI in” vilket gör att du kan koppla din digitalbox till konsolen och via den se på TV….lägg på Netflix och du har mer än du behöver och har tid med!

Konsolen har 2 strömlägen där en av dem tillåter att vissa funktioner som röststyrning och snabbare uppstartslägen är aktiva…drar lite mer ström men det är ju grymt coolt att starta spelanden genom att komma in i rummet och säga ”XBOX on”….”Go to Forza” :-) Har du aktiverat funktionen för att styra TV och ljud slår alltihop på sig automatisk och stänger av sig då du på coolaste sättet säger ”XBOX turn off”. Kan du inte alla kommandon kan du ladda ner instruktionerna för handrörelser och röstkommandon! OM inte rörst och kropp räcker till kan du använda mobilen eller plattan via XBOX SmartGlass som fungerar som fjärr för alla funktioner och som tangentbord när du surfar. Om du använder dig av Skydrive som ingår i ditt Hotmail eller Outlook konto kan du även bläddra igenom innehållet direkt från konsolen…detta kräver dock att du aktiverat Xbox Live som per år kostar 425:-, detta aktiverar också onlinespel och Internet Explorer.

Handla Online i Xbox Store kräver att du byter region då ju varken XboxOne eller spelen är släppta i Sverige….med ett Paypal-konto kopplat till ditt Xbox-konto kan du efter regionbytet shoppa loss ditt favvospel. En klassiker jag var tvungen att ha är überupphottade Tomb Raider XBOX One aka Definitive Edition..där allt är maxad. Fördelen med att köpa onlinespelen är att du slipper skivor och slitage…nackdelen är att det är omöjligt att sälja dem då spelen kopplas till ditt ID.

Oavsett konsol så är både TV och ljud en del av det…så skruva upp ljudet…minska ljuset i rummet och finjustera konstrasterna…och spela på :-)

Delta i diskussionen 2 kommentarer

Svara