Mina tankar om Nintendo Wii U

Av 5 januari, 2013Konsol, TV-spel

Jag behöver nog först erkänna att jag inte är eller har varit någon spelfantast som tillbringar större delen av dagen med att spela online och tränar offline…men ny teknik och försök till nya sätt att spela spel på är alltid kul. Det var så sent som för ett par veckor sedan som jag förstod att Wii U består av 2 ganska så stora enheter, den sedvanliga huvudenheten som nu dock lagt på sig lite grann och fått en nästan dubbelt så stor nätdel och så ”handenheten” som förutom kontroller även är en skärm vars innehåll fungerar som en förlängning av den ordinarie TV-skärmen som konsolen är ansluten till och därmed de spel du spelar.

wii-u

Installationen och uppsättning var en relativt enkel men låååångsam procedur…först skall konsolen uppdateras (+40 min på en fiberlina), efter lite guider och uppsättning av Wii-konto är det så dags att börja spela. Ett plus i kanten för den spelbitne med ett antal kontroller liggandes från gamla Wii´t kan glädjas åt att de kommer att fungera utmärkt om inte spelet du spelar kräver Wii U kontrollern och när vi ändå berör gammalt finns det uttag för RGB på baksidan av huvudenheten om ifall att du inte skulle ha en HDMI. I vanlig ordning finns appar för youtube och surf installerade. Både gränssnitt och appar är rejält uppiffade.

Handenheten som också dubblar som fristående spelenhet för utvalda titlar (tyvärr inte alla) känns bra i handen….trots storleken känns den inte tung men kan nog bli det efter ett par timmar. Å andra sidan är det roliga slut efter ca 3 timmar då det är dags för en uppladdning igen. Behöver du mer tid finns det redan tredjeparts tillbehör som Nykos U Boost. Orginalbatteriet är dock enkelt åtkomlig och utbytbart. Känslan i 6.2 tums skärmen med en upplösning på 854 x 480 är inte den bästa om du använder fingrarna men den medföljande pennan ger bättre respons…lite synd dock att  man inte satsat mer på det. Även högtalare och kamera fick plats i enheten…det sistnämnda ett roligt incitament för ny interaktion i framtida spel. Om du inte behöver skärmen eller bara vill spara lite pengar när du köper fler kontrollers finns även en Pro Controller som liknar en XBox kontroller men fungerar precis som handkontrollen med skärm.

Spelen är änsålänge inte många…jag fick spelat Nintendo Land och Super Mario….det förstnämnda innehåller ett antal spel som påminner om klassiska Nintendotitlar med en ”Wii U twist”, föga grafisk imponerande men klart bättre än föregångaren.  Grafiken på Super Mario däremot är klart snyggare och ligger i paritet med Xbox och Playstation.  Jag låter bli att prata om någon spelkänsla då min speltid varit alldeles för kort. Jag är inte helt övertygad om 2 skärmsgrejen men gillar idén och vill därför inte rata den, så här i starten blev det dock ganska rörigt

[youtube]zlTV78t4_rI[/youtube]

”Slöspelandet” hängandes i soffan är över….det blir till att sitta på helspänn och växla uppmärksamheten mellan skärmarna vilket för egen del kändes onödigt när man kanske precis köpt sig en 55″ smart TV och får huka över en pytteskärm. Frågan är om Nintendos lilla påhitt kommer att sälja fler enheter då ett startpaket går loss på omkring 3500:- för 32-giggaren och varje speltitel  på ytterligare 500:-. I vanlig ordning får tiden avgöra…vill du läs mer om Wii U kan du ta en titt på Nintendos egna Wii U sida