Samsungs 8 serien

Av 29 mars, 2013Multimedia

Som jag skrev tidigare så var tiden  inne för ett byte av ljud och bild i vardagsrummet. Först ut var TV´n som jag sedan länge hade planerat exakt vilket märke och modell det skulle bli….en Samsung i 8-serien med stöd för Smart Evolution. TV´n är unik på många sätt med sin superläckra tunna kant, en fantastisk snygg fjärrkontroll och prestanda som motsvarar en fullfjädrad kontorsdator…det märks att 8005 är en premiumprodukt….men så kostar det ju därefter.

Uppsättning är enkel, kom dock ihåg att antingen köpa orginalfästen från Samsung eller en tredjepartsprodukt som ser likdana ut….för det vanliga VESA fästen är krångligare att sätta upp och matchar inte TV´s design och känsla. Lite som att köpa en Rolls Royce och sätta sig i den med slitna mjukisbyxor…helheten försvinner liksom.

Det medföljer 2 fjärrkontroller, den ena i standard plastutförande och den andre i premiummaterial med touchstöd och stöd för flera andra enheter som t.ex. digitalbox, mediacenter m.m. Vid första uppstarten blir man uppmanad att uppgradera mjukvaran varefter installationen påbörjas, 30 minuter senare var allt igång….enkelt och smärtfritt. Smartfunktionen är lätt tillgänglig vi en dedikerad knapp på fjärren….det finns en hel del ”onödigt” men det går enkelt att komplettera med t.ex Spotify och Plex. Den förstnämnda kommer verkligen tillrätta om du ansluter TV´n till en ljudanläggning. Även PLEX fungerar bra dock irriterar det mig att många appar inte har stöd för externt tangentbord så man får sitta med mjukvaro tangentbordet och pilla fram alla tecken.

 

Samsung-ES8005-remote

Inte riktigt lika smidigt var det att få universalfjärren att lira trots en gedigen databas med enheter….jag måste villig erkänna att det tog mig ett antal kvällar och ett samtal till Samsung support för att få det som jag vill och längta till den fjärr som visas i filmen Click. Att det skall vara så förbaskat krångligt att få en fjärr att fungera år 2013 är mig en gåta. Som du kan se på bilden behövde fjärren även kontrollera den ljudanläggning som köptes in.

Ett par kvällar senare introducerade jag fjärrkontrollen till frugan som turligt klarar sig med en bråkdel av kunskap….jag bävar dock inför den dagen då jag behöver ge telefonhjälp.

Tv´n kommer med en hel del godis, bilden är sjukt bra, svärtan är grym och använder du stativet kommer en del av det att agera som små baslådor för ett fylligare ljud på baksidan. Smartfunktionen är snabb och smidig…både Netflix och Viaplay spelar fint, Skype är helrätt i vardagsrummet och både röst- och geststyrning är en kul grej….måste dock erkänna att jag mest kör röststyrning vilket kräver att det är relativt tyst i omgivningen. Menysystem i TV´n är välputsad och lättnavigerad med inbyggda guider för det mesta.

Bilden är bra i alla lägen men kommer mest till sin rätta då man kör Blueray och såklart 3D som var en ny upplevelse i det egna vardagsrummet….vi laddade upp rejält med 4 par 3D glasögon, popcorn och ett antal filmer och satt en helkväll framför TV´n. Utbudet på 3D film på Hemmakväll var dock riktigt sunkig, 5 titlar var allt de hade….och jag som trodde att allting var uthyrt.

Samsung ES8005 är helt klart en TV i det övre segmentet som levererar till ett inte allt för högt pris…en TV för finsmakaren och tekniknörden. 

Delta i diskussionen 2 kommentarer

Svara