Qsync – ett lyckat Dropbox alternativ

Av 17 februari, 2014NAS-enheter, Säkerhet

Jag har testat och skrivit om många lagringstjänster som ligger i molnet…som överlag visat sig vara riktigt bra då det gäller lagring av datamängder upp till omkring 100, 200 och 500GB. Men vad finns det om man behöver lagra 2,3 eller kanske 5 terabyte?  Vid denna lagringsmängd stiger avgiften till en oftast orimlig nivå. Dropbox tar strax över 3000:-/år för 500GB lagring, SkyDrive erbjuder max 200GB för 700:-/år och Google Drive erbjuder 1TB för  närmare 4000:-/år. Ett annat populärt lagringsalternativ är Office365 som ger 25GB lagring per användare samt möjlighet till att skapa lagringsbibliotek  om 100GB där 10GB kostar runda 200:-/år…så 1TB blir en ganska dyr historia….det finns fler alternativ men detta inlägg skall inte handla om dessa ;-)

cloud-storage

Det är inte helt gratis att lagra stora datamängder på ett säkert sätt varken i molnet eller lokalt men om du har en befintlig NAS lösning är chansen stor att du kan ordna din egna molnlagring och utnyttja din hårdvara bättre. Hur säkert ditt egna moln är beror såklart helt och hållet på just din NAS lösning, med fler diskar sprids risken för diskfel.

Vid detta tillfälle har jag testkört BETA versionen av QSync som är en klient som fungerar precis som Dropbox men är ansluten mot QNAP´s NAS lösningar. För varje konto som skapas på NAS-enheten tilldelas en ”hemarea” som tilldelas en lagringskvot. Du kan också skapa en centralt utdelad ”Teammapp” som synkroniseras automatisk vid anslutning.

Om du bestämt att gå hela vägen och göra din ”monltjänst” tillgängligt externt behövs bara ett högerklick för att dela ut mappar och filer….det blir inte enklare.

Qsync är ett riktigt bra tillägg för hemmabruk och företag som vill ha tillgång till molntjänsternas enkelhet men mängden data gör att det blir för dyrt.

Svara