Epix – snyggcykeln

Av 4 september, 2015Blandat, Transport

I vår familj tar vi cykel till det mesta, sen går vi till fots och allra sist om vi absolut måste nyttjas spårvagn och/eller buss. De som bor i Göteborg förstår säkert :-) Vi har under de senaste 4 åren tagit oss fram på elcyklar av märket Ecoride, lika många modeller har det blivit sedan dess av olika anlendingar för egen del medans andra halvan susar fram på sin 4 år gamla Comfort. För egen del har jag susat fram på Avenue, Summit och nu Epix.

Epix sticker ut på många sätt jämfört med sina modelkompisar, raka linjer, få störande element och ren i linjerna. Den gråa ramen och oranga ekrar är en av marknadens snyggaste kombinationer och såklart alla detaljer. Epix känns verkligen väl ihopsatt och ombonad och väldigt #hipster

Med i paketet får man också det nya stora batteriet som ger ytterligare 2 mils räckvidd per laddning och en större laddare. Epix är 5kg lättare än Summit och de 9 växlarna gör att Epix får ”sträcka ut sig” på de långa rakorna. Jag tyckte verkligen att jag saknade en eller 2 extraväxlar på min Summit. Skall man klaga så kommer jag nog att byta ut pedalerna som jag tycker är i minsta laget (med sommarskor).

 

Updatering: Nu är pedalerna utbytta

pedaler-fore-efterOrginalet byttes ut då anläggningsytan för skorna kändes för liten och taggarna på båda sidor känns igenom vanliga skosulor vilket på vanliga ”loafers” faktiskt gör ont när man tar i.

 

Designmässigt hade jag nog inte heller valt MTB inspirerrade pedaler på en annars City-inspirerad cykel. De nya pedalern är bredare och längre och skruvas enkelt fast med insexnyckel. Köptes på Cykelhuset för 249:-.

 

ecoride-details

 

 

 

Sadeln, handtagen, den lilla ringklockan, kedjeskyddet, skivbromsarna, växelkittet är välplacerade rakt över. Årets version har fått dublla antalet sensorer för effektivare och snabbare mätning. Belysningen är av LED typ och drivs i vanlig ordning av batteriet. Sadeln skall nämnas är den första som inte går att ”tilta” upp för att underlätta borttagning av batteriet istället förlitar man sig på snabbkopplingen för att lossa sadeln. Det hela fungerar men faller helt om man utökar cykeln med stöldsäkrade låsmuttrar. Även framhjulet har snabblås vilket är supersnyggt men det känns onödigt att förenkla stöld på det viset.

 

snabblas-stoldskyddat

 

Just för att åtminstone försvåra stöld av sadel och framhjul kan man köpa en uppsättning låsmutterförsedda axlar som kräver specialnyckel som medföljer kittet…mitt köpte jag på Sportson för 249:-, då ingick axlar för fram- och bakhjul samt sadel.

 

 

sff-dnaEn ny typ av stöldmärkning bygger på kemisk DNA och  mikroskopiska taggar. Systemet  har funnits i omkring 10 år i Storbritanien där stödrelaterade brott där DNA märkning använts sjunkit rejält. I Sverige är det bl.a. Claes Ohlsson och Stöldskyddsföreningen som säljer DNA kit som kan användas till upp till 30 objekt som du är rädd om…t.ex. TV, mobilen, datorn m.m… där ingår också stöldskyddsregistrering i en global databas som polisen använder. Efterlyst har ett avsnitt som förklarar hur det fungerar.

 

Delta i diskussionen En kommentar

Svara