Withings profilerar din hälsa

Av 3 november, 2016Blandat, Tester, Wearables

Det är genom att mäta resultat som man kan skaffa införsikt och medel till förbättring…vilket gäller inom de flesta områden. Din hälsa är inget undantag. Förutom lite sunt förnuft kan det vara bra att införskaffa lite statistik för att se mönster av olika slag.  Ett mindre nördigt sätt är ju att notera att man inte längre slinker in I byxorna som vanligt eller behöver lossa bältet lite….vilket troligen inte beror på att plaggen tvättats i fel temperatur.

Nu är jag inte världens hurtigaste person någonstans men jag ligger nog snäppet över medel för att vara IT-konsult. Det hindrar mig inte från att mäta mina aktiviteter och logga centrala hälsofunktioner samtidigt som jag får testa nya prylar. Den första prylen jag köpte som kunde mäta hälsovärden var en LG Urban klocka som kopplas till mobilen och lagrar all information i Google Fit som skapar överskådliga grafer, tabeller och diagram. Google Fit finns som app och på webben!

google-fit

Det var ett ytterligare värde jag ville veta, det övre och undre blodtrycket. Både klockan och mobilen klarar att mäta puls men mätvärdena kan ibland vara extremt felaktiga och kan inte jämföras med en ”riktig” blodtrycksmätare. Självklart skulle den vara trådlös, kunna anslutas till mobilen och samla historiska data. Withings blodtrycksmätare uppfyllde alla dessa krav, på köpet fick jag en ny app och integrations med mina gamla Google Fit värden.

Enheten paras ihop med mobilen via blåtand (usb kontakt medföljer om du behöver använda kabel). När man slår på mätaren aktiveras Withings egna app automatisk. Innan du sätter igång mätningen får man välja till vilken profil/person mätningen skall göras samt om man önskar göra en standard mätning eller en mätning beståendes av tre. När mätningen startar kan man höra hur pumpen fyller bandet med luft och trycket ökar runt den övre armen. Efter några sekunder visas värdet i mobilen och skickas upp till din Withingsprofil online.

withings-mobile

Mätningarna ger en bra trendkurva som förhoppningsvis ligger I fas med ditt faktiska tillstånd, ett riktvärde som vid stora avvikelser kan indikera att du faktiskt bör uppsöka läkare som t.ex. högt blodtryck som ju verkar vara mycket vanlig. Självklart kan du också mäta upp värden i samband med din träning, tex. maxpuls.

Allt detta kan du sedan samla ihop i din favoritprofil och om du så vill tävla mot andra eller bara dig själv!

withings-dashboard

Med andra ord är Withings blodtrycksmätare en mycket trevlig dock inte helt billig bekantskap. Apparaten kostar 1200:- men känns i gengäld som en komplett lösning. För ungefär halva priset kan du köpa en automatisk ditto utan mobilkoppling på t.ex. Teknikmagasinet. En fördel är att om du bestämmer dig för att gå steget längre så finns det gott om Withingsprylar som mer än gärnar ordnar det åt dig! Jag sneglar redan på Body Cardio vågen :-)

Svara