Cykla säker i vinter

Av 23 januari, 2014Tester

Vintern är här och med den kommer kyla, mörker, dåligt väglag och halka…inga perfekta förhållanden för en cyklist direkt. Det är ingen nyhet att bästa och snabbaste sättet att ta sig fram i Göteborg är cykel om man bor i närområdet av centrum. Jag har tidigare berättat om hur mycket tid som gick åt till att använda lokaltrafiken (i mitt fall) vid en enkel t/r Majorna-Centrum. För snart 2 år sedan impulsköpte jag en cykel på Ecoride, egentligen var det min fru som ville börja cykla från Majorna till Långedrag med möjligheten att inte vara genomsvettig åtminstone på vägen till jobbet…det ar då vi kom på att ta en titt på el cyklar.

2014-01-22 08.25.44-1På övre Husargatan fanns relativt nya Ecoride affären som vi gick till för att de hade en Facebookdeal där man kunde spara 1000:-/cykel om man bestämde sig snabbt. Efter en provtur åkte vi hem med 2 nya cyklar och en helt ny inställning till att helt byta ut våra gamla vanor. På köpet fick vi mer tid, frisk luft och en konditionskick.

Självklart gick både jag och frugan ”all in” vilket innebar att cykla året runt vilket vi är inne på 3:e året i rad. Tuffaste tiden på sommaren är regndagarna men vintern har många fler sidor att bjuda på…inte många av dem är trevliga att möta och den värsta är att man är nästintill osynlig i trafiken om man inte använder hjälpmedel.

Att se och synas är allt…därför skall du ha fungerande belysning både fram och bak för din egen skull. Tänk på att rikta framlyset rätt så du inte bländar motgående cyklister. En bonus på el cykeln är att all belysning drivs av batteriet som driver hela cykeln.

Utrusta cykeln med reflexer…förutom fram och bak kan du även sätta smakfulla reflexer i ekrarna. Ett extra stänkskydd för kläder kan också vara på sin plats.

Precis som på bilar kan du utrusta din cykel med vinterdäck…efter att ha cyklat i 3 säsonger kan jag inte annat än att säga att dubbat är ett måste. Till min crossinspirerade cykel valde jag lättrullande, lågprofilerade Schwalbe Marathon med 240 dubbar…ett fantastisk hantverk med hög precision och kvalitet.

Dubbarna ger löjligt bra fästa på halt underlag och märks knappt på asfalt om man inte utmanar  såklart. Trots ett antal kraftiga undanmanövrar och inbromsningar är 95% av dubbarna kvar i andra säsongen.

Sists men inte minst skall du ha hjälm, utan den hade jag inte levt idag och alla är värda att ha den där extra chansen. Kryper tempen neråt kan du ha en windstopper  från t.ex Stadium under hjälmen som värmer gott ner till -10.

Njut av säsongen och den friska luften…drömmen är såklart att alla dagar är omkring -5 grader och blå himmel men det vet ju alla att det inte blir så i Blöteborg :-)

Svara