Snabbast mellan uppdragen

Av 4 maj, 2017 maj 15th, 2017 Tester

Vi som bor i stan vet att bilen inte är det optimalaste sättet att ta sig fram. Stora, klumpiga, smutsiga, trängselskatt, parkeringsavgifter och köer. Även om utvecklingen går framåt på elbilar och autopiloter finns det andra snabbare sätt att ta sig fram från A till B i stadskärnan.

Om du kom att tänka på spårvagn eller liknande tänker vi inte på samma sak då jag tänker på elcykeln! Den första elcykeln inhandlades 2011 och sedan dessa har jag följt utvecklingen genom att stadigt byta upp mig till olika modeller men först nu man har introducerat andra generationens elcyklar med direktdrivning på pedalerna.

Första generationens elcyklar drevs av SpinTech-motorer monterade i fram- eller bakhjul. Steps drivs istället av en direktmonterad motor på pedalaxlarna. De senaste årens utveckling har gjort det möjligt att krympa ner alla delar och minska vikt på både system och cykel. Tidigare drivsystem hade dessutom högre rullmotstånd vilket bidrog till sämre totalräckvidd och att man fick jobba hårt då batteriet tog slut.

Batteriet räcker långt

En cykel med Steps väger mellan 6-10kg mer än en “vanlig” cykel. Systemet assisterar smartare än tidigare och kan räcka i upp till 125km på en laddning. Den faktiska räckvidden beror dock på din egen vikt och hur mycket assistans du behöver vilket avgörs av din kondition och vägens dragning. Med mycket backar och många start/stop minskar den totala räckvidden. Cykelns egna lilla dator visar tydligt batteriets status samt uppskattad räckvidd. Jag cyklar mestadels i innerstaden med många rödljus och en tuff Stigbergsbacke på vägen hem och använder ECO-läge större delen av tiden…vilket ger en uppskattad räckvidd på 90km. Batteriets storlek är mindre och något lättare. I mitt fall behöver batteriet laddas var 14.e dag (ungefär) vilket ger en lång hållbarhet med tanke på att batteriet kan laddas om omkring 800-1000ggr.

Bra kvalitet

Det finns ett antal olika modeller och märken att välja bland. Ecoride har nu också introducerat modeller med Steps, en av dem är topmodellen Verve som kan anses vara en Epix med Steps.  För er som följt mina inlägg vet om att jag ägt en Epix tidigare och var egentligen helt nöjd med cykeln men jag saknade verkligen den dämpade framgaffeln så jag valde att sälja min Epix på Blocket och lade mellanskillnaden. Ecorides har prishöjts en hel del de senaste åren men så använder man också premiumdelar. Har man haft delar som inte fungerat tidigare (t.ex. vattenläckande displayer) har dessa bytts ut och helt ersatts av andra året efter. Komponenter från märken som Schwalbe, Alexa och Shimano borgar för hållbarhet även i det nordiska klimatet. Jag intygar gärna att alla mina Ecorides har varit mycket hållbara (totalt 6st i familjen).

I ECO-läget assisterar Step otroligt mjukt men ändå kraftfullt. Verve är 10-växlad men jag har börjar använda assistläget mer än jag använder växlarna d.v.s. istället för att växla ner för att öka pedansen och minska motståndet i uppförsbackar kan man istället öka motorhjälpen. Vid ett test i Stigbergsbacken där hög asistans höll cykeln i 20km/h hela vägen upp med måttlig assistans. För att cykeln inte skall hamna i Moped-kategorin planar assistanssystem ut efter 26km/h, allt utöver det är det din egna kraft.

Displayen

Förutom hastighet visar datorn också klockslag, cyklad tid, maximalt uppnådda hastighet och totalt sträcka. I menysystemet kan man också välja att stänga av en del pipljud. Cykeldatorn kostar 1700:- som reservdel så det känns bra att den är löstagbar vilket också samtidgit är en nackdel då cykeln inte fungerar utan den. Så nu måste man komma ihåg både batteri och dator. Att lossa enheten från sitt plastfäste är inte jobbigt men kräver precision som är omöjlig att få med ett par hanskar/vantar. Den lilla plastpluppen som viks ner känns lite klen i sitt utförande och man får ju hoppas att inte kontakterna på baksidan börjar glappa allt för fort. Datorn har ett minne så den kommer ihåg klocka och senaste milen men tyvärr saknas USB för inläsning till datorn. Jag har inte fått bekräftat att cykeldator och cykel är unikt matchade vilket gör att man inte kan använda en stulen display på samma cykel.

Summering

Ecoride Verve är en nästa generations cykel på många sätt då cykeln är ett resultat av Ecorides utveckling sedan starten. Att nu drivsystemet byts ut mot Step på framtida modeller är en naturlig utveckling. Det finns idag ett antal olika Ecoride-modeller i olika prisklasser med och utan Steps. Skall du köpa en cykel idag rekommederar jag Steps även om du kanske inte väljer en Ecoride.

Svara