Grymt Wifi hemma eller på kontoret – del 1

Av 1 januari, 2018Nätverk, Tester

De senaste 10 åren har jag nog haft lika många routrar. Några har fått stanna längre, andra var det bara att skicka snabbt vidare då det inte höll måttet. I och med att fler får fiberanslutningar och därmed också möjlighet till högre hastigheter är det självklart att vi kopplar upp fler saker. Man behöver inte nyttja IoT för att ha behov av ett vettigt nätverk. I mitt hem har jag som mest ett 30-tal enheter anslutna som behöver olika bandbredd, omkring 70% av dessa ansluter till nätverket trådlöst.  En del av min bredband är också tillgänglig (schemalagd 08:00-22:00) för gårdens grannar via Facebook Checkin.

Vad påverkar ditt nätverk

Ett kabelbundet nätverk påverkas idag väldigt lite av omgivningen. Man kan ha gammalt kablage eller glappiga kontakter och möjligen en dragning som ger störande signal. Men en korrekt dragning med Cat 6 eller Cat 7 ger en stabil anslutning med högsta hastighet.

Trådlösa nätverk är känsligare och fylld med många parametrar som ligger utanför ens egna styrning som t.ex. omgivning, olika material, vinklar, antennstyrka, trådlösa klienter. Det som man får kämpa mest med/emot är den egna omgivningen som kan störa/försämra signaler, olika material och vinklar som gör att signaler studsar olika.

I min omedelbara omgivning finns just nu 29 aktiva trådlösa nätverk som levereras utav en handfull internetleverantörer som var och en använder sig av en egen routermodell med olika antenner och tekniker i sig. En bred mätning får denna siffra att öka till över 100 enskilda nätverk. All dessa 100 enheter skall tillsammans fungera på ett 13-tal radiokanaler som reglerats av PTS.

 

2,4 vs 5.0 Ghz

I ovan bild visa det totalt 29 trådlösa nätverk som alla levereras på 2,4Ghz-bandet. Man ser tydligt vilka kanaler de använder och därmed också delvis vilka man själv kan undvika. Om ovan lista filtreras att visa trådlösa nätverk som levereras på 5Ghz-bandet ser det ut enligt nedan!

Ovan mätning inom mitt område visar tydligt att jag skall välja trådlös hårdvara som klara 5Hhz för att enkelt undvika brus och därmed får stabilare anslutning och nå högre hastigheter. Om du har en 3-5 år gammal router kan du behöva byta ut din router, en nyare kan ha 5Ghz inbyggd men avaktiverad. De flesta bredbandsleverantörerna levererar (åtminstone de senaste 2 åren) idag routrar med 5Ghz-bandet aktiverad som standard men tyvärr med svaga antenner.

Mät intern och extern hastighet

Mät alltid din hastighet med kabel om möjligt då många routrar inte orkar leverera maxhastighet då flera är anslutna till den. Om du har ett dåligt internt nätverk kan du inte förvänta dig att du får ut maxhastighet som du prenumererar på. Mät också med flera olika enheter om möjligt…för det förekommer stora variationer!

Bredbandskollen kan du använda för att mäta din leverantörs hastighet. Om du betalar för en 100/100 lina vill du gärna hamna i närheten av dessa. Från mobilen kan du mäta från med t.ex. Speedchecker Pro för Android.

 

Bra på kabel men dåligt på Wifi

Om dina mätningar visar att du har bra hastighet då du använder kabel men ruskigt dåligt på trådlöst kan det vara god ide att gå igenom din routers inställningar alternativt byta ut den mot en mer kraftfulla. Del 2 skall handla om accesspunkter som jag fortfarande samlar in testdata från min testkörning med accesspunkter från Ubiquiti som jag kommer att ta upp i del 2. Redan nu kan du läsa om Ubiquitis Unifi router som som är en ren router (utan Wifi). Bland Wifi-modeller kan  Asus AC5xx-serie (kan vara svår att få tag på) som är bättre än många äldre routrar och som trots inbyggda antenner har imponerande räckvidd eller motsvarande nyare modell med samma mjukvara i 6x-seriens AC66U vara intressant.

Läs också Grymt Wifi hemma eller på kontoret – del 2

 

Svara