Body Cardio är nya vågen

Av 25 februari, 2017Hälsa, Tester

Det är bara att inse att man inte kan förbättra något utan att skapa en ”baseline” med jämförande data som över tid kan påvisa förändring inom alla mätbara områden. Detta inlägg skall handla om kroppsvärden.

Som alla andra mår jag bra av träning men har svårt att genomföra hela gruppträningspass efter en olycka för ett par år sedan så jag köpte in ett kit för att på hemmaplan kunna träna motsvarande Bodybalance och Bodypump I min takt och efter dagsform.

Självaste träningsupplägget styrs upp av Nordic Wellness Online Sessioner som upptar 10-30 minuter per pass. Känner man för lite extra är det bara att köra ett ”dubbelpass”

Mitt första inköp var en Withings Blodtrycksmätare som gav mer exakta tryck- och pulsdata. Eftersom jag gillade Withingsappen och deras upplägg online blev det nu också en Withings Body Cardio som blivit en standard inom mätning av olika kroppsrelaterade värden. För att samla in värden snabbare  gjorde jag mätningar morgon och kväll under de första veckorna för att se trender och lära känna mina egna värden och hur min kropp reagerar på träning, vila, sjukdom m.m. Antalet mätningar har numera reducerats till ett fåtal per månad med kanske några avstickare.

Trenddata

Viktigt att komma ihåg att alla värden dessa produkter visar skall ses som trenddata för dig själv och lämpar sig inte till att användas i medicinsk syfte. Jag har läst många olika källor för att lära mig tyda de flesta värden som vågen mäter upp och har stött på minst lika många sätt att tolka dessa. T.ex. är vågens pulsmätare egentligen helt onödig då man mäter pulsen ståendes vilket går emot alla rekommendationer och ger automatisk en felaktig/högre puls. Men som trenddata funkar det utmärkt.

Som glad amatör samlade jag så in tillräcklig kunskap för att kunna avläsa och tolka olika hälsovärden och notera skillnad. Jag fick lära mig att BMI-värden ensamt utan okulär besiktning inte ger en komplett upplysning av hälsan och att man behöver kombinera många olika värden för korrekta resultat. Nedan bild fokuserar t.ex. enbart på fettmassan där mina värden är inom ”gröna” gränsvärden. Om jag enbart går på mitt BMI värde som baseras på längd och vikt ligger jag över skalan för normal.

En mätning med Body Cardio-vågen tar ca 15 sekunder om du inväntar väderrapporten i slutet ;-) Är ni flera i familjen så känner vågen automatisk av olika personer (max fem profiler dock). Alla värden visas en efter en i vågens fönster. Du får hjälp i början med placering av dina fötter vilket är relativt viktigt då glasytan innehåller ett antal sensorer som kräver rätt fotarbete. Eftersom vågen är ansluten till det trådlösa nätverkes skickas all data direct till Withings Online och synkroniseras direkt till mobilens app.

Pulse Wave Velocity

Ett mätvärde som Withingsvågen introducerar  är Pulse Wave Velocity som påvisar ådrornas ålders- och hälsorelaterade hårdhet vilket direkt relaterar till blodomloppets totala hälsa. PWV har varit med i hälsosammanhang sedan 20-talet och har tidigare krävt dyr och avancerad apparatur för att mätas korrekt men finns alltså idag i apparater som vanliga människor kan köpa. iHeart en annan produkt med fokus på just PWV. Läs mer om PWV här

 

Kontentan blir att allting blir roligare om man kan mäta det ;-). Tack vare moderna apparater (aka prylar) kan man mäta trender i sin hälsa och se skillnad ….vilket jag anser vara både rolig och nyttigt. För det sägs ju att 50% av den svenska befolkningen går med för högt blodtryck utan att veta om det vilket i sin tur leder till andra hälsoproblem högre upp i åldern.

 

Svara