LG Urbane – den smarta klockan

Av 25 juni, 2015Android, Wearables

Vi tittar i genomsnitt 200 gånger per dag på vår mobiltelefon av olika anledningar…ändå missar vi viktiga meddelanden som försvinner i mängden. Även om man säkerligen kan revidera antalet så går det inte att bortse från att våra mobila enheter får jobba hårt. Det finns  got om undersökningar  och trendrapporter  som styrker utvecklingen.

 

Den smarta klockan slog igenom för lite mer än ett år sedan och i Sverige var Samsungs Gear först ut i affärerna.

 

 

Sedan dess har det poppat upp både billiga och tokdyra varianter där Apples Watch  toppar prislistorna. Något som alla klockor har gemensamt är att man integrerat sensorer som mäter rörelser och aktiviteter som loggas i olika sport- och hälsoappar.  Efter att ha ägt NEO modellen under ett år var det dax för näst steg. Jag valde tredje generationens smartklocka från LG som säljs under namnet Urbane. En till utseendet moderiktig och traditionell klocka där insidan består av chip, moderkort, lagring och touchskärm.

 

Smartklockan är en förlängning av din mobil som visar mobilen notiferingar, t.ex. jobbkalendern, sms m.m. Den kan fungera som fjärrkontroll för musikuppspelning och eftersom klockan aviserar samtal kan du alltid ha mobilen på tyst läge eller svara med ett snabbt textsvar direkt från klockan. Klockan har ett teaterläge som snabbt tystar alla aviseringar där som kan ställas in att släppa igenom prioriterade samtal. Ihop med Google maps blir klockan en grym vägvisare. Nedan film visar lite hur det hela kan se ut!

[youtube]U-4fGIOk73E[/youtube]

 

Operativsystem är  Googles Android Wear som är specialsydd för användningsområdet och passar alla mobiler med Android 4.3 eller nyare. Designen är riktigt snygg ihop med den rundade skärmen och stål och skinn är en riktigt bra kombo. Klockans bakstyck är av plast och har en pulssensor i mitten. Klockan är lagom stor och passar till de flesta klädstilar, urtavlan kan enkelt anpassas till speciella festsituationer eller för att matcha färger. Skinnarmbandet som jag medföljde på denna modell är av hög kvalitet och stygnen sitter där det ska. Klockan tål bade vatten och dam men med ett skinnband kanske man inte hoppar in i duschen med den. Om inte skinnarmbandet faller i smaken kan du byta till ett annat som du köper i en vanlig klockaffär. (om du inte köpt modellen med stålarmband)

 

android-werables-stats

LG Urbane är först ut med Android 5.1 vilket ger många funktioner de äldre modellerna endast kan drömma om.  En av dessa funktioner är Wifistöd som tar vid då den parade mobiltelefonen är utanför täckningsområdet. Beroende på vilken modell du parar Urbane med, ditt användande och antalet notifieringar du aktiverat kommer batteriet att räcka olika.

 

För att få ut maximalt batteri har jag designat en egen urtavla som gör att batteriet räcker i upp till 3 dagar innan den behöver dockas till den magnetförsedda laddstationen.

 

 

Några användartips är att använda Google Fit för att logga dina aktiviteter och jag gillar verkligen integrationen av Google Maps i klockan. Med hjälp av Wear Messenger kan du läsa dina sms direkt i mobile. Jag använder också Android Sleep tracker för att sporadisk samla in sömninformation. Om du råkar ha Verisure har även deras app stöd för Android Wear. Till sist använder jag tinyCam för kameraövervakningen.

 

 

Svara