Webmin – webbaserad linuxadministration

Av 10 mars, 2013Open Source, Server

Större delen av internetinnehållet lagras och serveras av Unix/Linux servrar. Linux har ett starkt fäste bland webbhotellen då det är en beprövad arkitektur och har stor anpassningsmöjligheter. Jag gillar Microsofts IIS men dyker gärna ner i Linuxvärlden för att ta del av dess fördelar. Linux som webb- och utvecklingsmiljö är en både stabil och kostnadseffektiv lösning speciellt om man kör dessa i en virtuell miljö som t.ex. Hyper V….det är dock inget krav.

Att välja server är ett kapitel för sig då det finns många versioner att välja bland…s.k. distributioner. De mest kända och använda är Redhat och Ubuntu som får agera mall för övriga. Det finns andra distributioner där många av dem har skapats för enskilda uppgifter som t.ex. brandvägg eller VPN servrar. Har man många servrar är det viktigt att förenkla administrationen så att det mesta kan skötas snabbt och enkelt varsomhelst ifrån (nästan) I Linuxvärlden är det en s.k. SSH Terminal som används för i stort sett allt men känns både krånglig och svårhanterlig för de flesta ovana. Fram till du lärt dig alla kommandon kan webmin hjälpa till.

webmin-web-ssh

 

I webmin har man samlat i stort sett alla administrativa behov som annars enbart kan skötas via gränssnitt eller SSH. Det är inte sällan webbhotellen har webmin som tillägg för sina kunder….det gäller dock att du vet vad du gör då du kan ställa till det ordentligt! För att få webmin att snurra på din linuxserver krävs att apache är installerad och ssl aktiverad, på min Ubuntuinstallation strulade tyvärr certifikatet i Internet Explorer. Fram tills du skapat ett nytt certifikat kan du använda Chrome eller Firefox för att via webmin generera ett nytt.

Vilken serverversion kör du?

 

Svara