Smart TV och mediaspelare

Av 3 mars, 2013Multimedia

Jag håller på att göra om i vardagsrummet och det ville jag ju egentligen göra för ett år sedan men priserna på prylarna var tokhöga så jag lugnade ner mig. Knappa året senare känns det bra att ha haft is i magen för jag sparade närmre 20 000:- på att vänta :-).

I min makeover ingår ny TV, Blueray med 3D-stöd och nytt ljud. Allt beställdes på webhallen och det första som nådde butiken var då Blueray-spelaren som är en Samsung BD-E5500….som är en vanlig BD-spelare med Smart TV funktioner inbyggd. Spelaren har uttag för nätverk på baksidan men kan även extra utrustas med trådlös funktion. Fjärrkontrollen vinner inga skönhetspriser med gör det den ska. Navigeringen i Smart-menyn och då speciellt i Viaplay var ruskigt segatrots att spelaren är ansluten via en 100/100 fiber….där mistänker jag starkt att det är spelarens prestanda är flaskhalsen.

För strax under 900:- tycker jag att denna spelare bjuder på en hel del, det som imponerade mest på mig var att den hade stöd för PLEX, som är en standard för uppspelning av nedladdad media….lite som XBMC.

Plex kan installeras på alla möjliga plattformar och består av en server och klientdel…där T´V´n (blurayspelaren) är klienten. Efter en snabb installation kommer filmbibliotheket upp som det ska och allt spelas upp utan problem och navigeras med spelarens egna fjärrkontroll….snyggt och enkelt. När dina egna filmer tagit slut finns även stöd för Viaplay och SF Bio (Netflix saknas). Uppspelningen och kvaliten (ej full hd såklart) på filmerna (Viaplay) imponerade med tanke på spelarens kostnad. Uppspelning, pausningar och spolning fungerade klanderfritt (fick ett avbrott strax efter en pausning).

Med andra ord en riktigt spelare som ger dig moderna funktioner för en rimlig slant….och har du ändå Plex redan kan du även se på filmerna i din mobil eller surfplatta

Svara