Vad Facebook vet om dig?

Av 15 april, 2018 Sociala Medier

Innerst inne vet både du och jag att mina och dina data används till både det ena och andra och Facebook är inte dom enda i branschen som “älskar” våra personliga data! Det handlar inte enbart om att ge oss verktyg att sammanföra människor utan om “Big Data” som ger insyn i vår vardag som kan konverteras till kronor och ören…så frågan är: – “Hur mycket är du värd?”

Väldigt många av oss har Facebook idag så här kommer ett inlägg för hur du tar reda på vad Facebook har OM DIG! Och kom ihåg att det är du själv som sätter gräns på vad som laddas upp till tjänsten samt hur informationen sprids! Viktigt att veta är att tjänsten från start är väldigt öppen.

Tjuvlyssnar Facebook på oss

En fråga som ofta kommer upp är om Facebook “lyssnar” på oss med hjälp av mobilens inbyggda telefon. Här är svaret från självaste Mark Zuckerberg.

Begränsa spridning  av dina uppdateringar din Facebook

Facebook är vidöppen från början och måste begränsas av dig. Det många vill är att minska mängden aviseringar och att inläggen inte sprids till Vänners vänner. Följ nedan steg för att hitta hur du gör.

Begränsa spridning

  • Gå till inställningar
  • Välj Sekretess i vänstermenyn
  • Välj att redigera “Din aktivitet”
  • Välj att endast dina Vänner kan se dina inlägg

Begränsa dina aviseringar

  • Gå till inställningar
  • Välj aviseringar i vänster meny
  • Begränsa aviseringarna till din e-post
  • Begränsa aviseringar till din mobil.

Ladda ner en lokal kopia av din Facebook

Exakt vad som samlas in om dig och dina förehavanden beror på ovan inställningar, hur du använder Facebook samt vilka anslutningar du nyttjar.

Om du vill veta kan du under inställningar ladda ner din profil och bläddra igenom. Jag är ganska säker på att du kommer bli förvånad över de uppgifter som lagras om dig.

Starta nedladdningen

När Facebook samlat ihop all din information blir du meddelad via e-post som innehåller en länk till din information. Läs mer om vilka data som kommer att ingå i den filen. Packa upp filen i din dator och klicka på index.html för att bläddra i din historik.

Mer kring säkerhet och lagar som både Facebook och Google är aktuella i finns på Skydds & Säkerhet´s sida.

Svara