Smarta hem – hårdvaran

Av 27 maj, 2018 augusti 6th, 2018 Hemautomation

Tekniken och prylarna som automatiserar ditt hem är många och det är enbart din fantasi och plånbok som sätter gränserna. Om du är lite nördig och tycker att är roligt med lite handpåläggningen behövs det ingen stor budget för att komma igång. Hemautomation är i sin linda och oavsett vilket system du väljer kommer du behöva hålla koll på de olika standarderna som finns. Alla har sina för- och nackdelar i form av räckvidd, tillverkarstöd och såklart vilka prylar som tillverkas för just din standard du har valt. En del av din planering inför inköp är att kolla vad du vill automatisera. Om du endast vill automatisera belysning kan LIFX vara av intresse. Systemet jobbar helt utan central enhet så din surfplatta eller mobil kommer att ha en avgörande roll.

Belysningen

påverkar du genom att köpa lampor som stödjer bryggor och appar eller dimrar som du sätter bakom dina traditionella brytare (inne i väggen) som kan kopplas till bryggor. En vanlig glödlampa med E14 eller E27-sockel  är inga problem att byta ut, storleken på glaskupolen kan dock variera så det gäller att mäta så att du får plats med glödlampan i din lampa eller armatur. Nedan bild visar tre olika typer av LED-lampor med E27-sockel.

Hemautomation

finns inom olika kategorier där den billigaste och enklaste att komma igång med är belysning och fungerar i både hus, bostads- och hyresrätter. Automation kan annars åstadkommas i hela ditt hem för t.ex. värme, kyla, bevattning, trädgård, larm plus mycket mer.

Bryggan

Du kommer att behöva en central enhet (även kallad hubb eller brygga) som håller koll på och kan samordna dina smarta enheter. Med hjälp av denna kan du schemalägga och starta olika scenarier för belysning i samband med att du t.ex. kommer hem, larmar av eller rör dig i ett visst område.  Ett budgetalternativ är såklart en Raspberry Pi som du installerar Home Assistant på. Om du har en sådan liggandes är du snabbt igång men att köpa in en sådan tillsammans med allt som behövs kan lätt komma upp i en summa som motsvarar en färdig brygga.

Det finns färdiga bryggor som t.ex.

Philips Hue

som dock endast klarar Philips egna glödlampor och armaturer. Startpaketet går på 1500-1800:- beroende på lamptyp. Philips har också sensorer och dimrar i ett annars skralt utbud.

Klarar: Zigbee Läs mer: https://www.philips.se/c-m-li/hue

Smartthings (Samsung)

är en hubb som till utseendet liknar Philips egna men har stöd för Zwave och Zigbee. Enheten ståtar med att kunna drivas med batterier men en nätdel medföljer. Se batteridriften som en backup vid strömavbrott istället. Smartthings kostar ca 1500:-.

Klarar: Zigbee, Zwave, Wifi Läs mer: https://www.smartthings.com/

Ikea Trådfri

är i stort sett Philips Hue men i Ikeas design. Startpaket 2 lampor och hub kostar 749:-

Klarar: Zigbee (du kan också använda Philips Hue appen)  Läs mer: https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80338960/

Homey

är också en trevlig uppstickare som kan styra det mesta. Enheten är designat så att den kan stå framme och kommunikationen sker delvis via röst. Ett grymt partytrick är att vända på Homey i 30 sekunder vilket initierar en fabriksåterställning och får bollen att skifta från varm vit till röd färg.

Klarar: Wifi, Zigbee, Zwave Läs mer: https://www.athom.com/en/

Raspberry Pi

Om du valt Raspberry Pi kommer du behöva en mjukvara, där hass.io är en mycket smidig Open Source-lösning. Väl igång behöver mjukvaran konfigureras för att stödja de prylar du vill styra och automatisera. Med enbart en Raspberry PI kan du endast styra saker genom Wifi vilket är endast ett av 3 bland de vanligaste. I samband med hemautomation och smarta ting nämns också LiFx, Zwave och Zigbee.

När du köper en smart glödlampa, tex. en Philips Hue kommer den att kontrolleras med hjälp av Zigbee-protokollet som är inbyggt i hårdvaran och kan ej bytas. Just därför är det bäst att bygga en central enhet som kan prata med de vanligaste protokollen.

För detta behöver du 2st USB-stickor som sköter snacket. Med dessa klarar du större delen av smartprylarna. Aeon Labs Z-stick Gen5  Zwave stick och ConBee stickan fungerar direkt ihop med Home Assistant.

Det vore fel av mig att inte nämna Fibaro Home Center som varit med längst i matchen vad det gäller hemautomation. Deras andra generationens centralenhet  är en av marknadens bästa och utbudet med stöd är mycket stort även om andra tillverkare som Vera och Osram börjar släppa IoT-prylar.

Fibaro Homecenter

finns som LITE och HC2. Priset skiljer sig såklart och det gör såklart funktionalitet. Största skillnaden är dock att HC2 har stöd för programmeringsspråket LUA . HC Lite kostar ca 2200:- och storebror en bit över 5000:-. Om du menar allvar med automatisering, har många saker som skall kontrolleras och har rikligt med pengar att bränna är det en HC2:a du behöver. Båda saknar stöd för Zigbee vilket innebär att du måste införskaffa ytterligare en brygga om du t.ex. vill köra Philips Hue. Om du väljer Lifx-standarden klarar du dig då den går via WiFi. Bryggorna är s.k. offlinebryggor vilket innebär att du kan styra dina prylar lokalt (inom LAN) utan att vara ansluten mot internet.

Denna del handlade om en bråkdel av den hårdvara som finns därute så du börjar inse att det är många som vill ha dig som kund och en djungel av prylar. Håll huvudet kallt och gör din research innan du slår till! Utav ovan enheter är det Smartthings som är den bästa om du vill slippa att pilla själv. Den klarar det viktigaste direkt ur lådan och är kompatibel med en hel del…dock inte allt. Till produkten finns också ett engagerat forum som man kan ta hjälp av då man behöver hjälp.

Bästa köpet

av ovan nämnda enheter som med sina 1500:- kostar lagom och ger viss tillväxtpotential är Samsung SmartThings. Enheten är liten, kan drivas av både ström och batteri, är liten i sin storlek och stödjer de vanligaste IOT-prylarna. Om något saknas finnsd et ett grymt aktivt forum som delar med sig av både det ena och det andra via Github.

 

 

 

 

Svara