Tidstjuvar – mer it på samma tid

Av 15 april, 2013Blandat

I dagens supersnabba samhälle där man skall göra så mycket som möjligt på kortast möjliga tid gäller det att man tar sig tid att reflektera över hur mycket man åstadkommit och för att såklart rannsaka vart all tid tar vägen. Efter mitt förra inlägg fick jag mersmak och var tvungen att fortsätta tänka på vad som skulle kunna ta min dyrbara tid ifrån mig. Varje gång jag tänker på hur tiden rusar iväg tänker jag på filmen InTime som handlar om en framtid där allt handlar om sekunder, där valutan är tid och om hur människor påverkas av den eviga jakten på tid…en både hemsk och fantastisk film.

Informationsflödet till oss är enormt idag, det var det redan för 10 år sedan….vår hjärnor och kroppar hinner inte med och det gör inte IT´n heller i det faktiska livet. Inte alla hänger med i IT-trender…vi som gör det har såklart ett intresse i det och någon slags nytta. Den bakomliggande faktorn är dock ofta tid, d.v.s. snabbare processor, mer minne, större hårddiskar ….mer it på samma tid helt enkelt

bredband-diagramAll ny teknik ställer nya krav på användaren, tänk bara…. ett besök på banken för att betala räkningar tar lätt 30 minuter…med en gammal dator och slött bredband är vi nere på 15 och med en modern dator och fiber tar det 5. För att använda den nya tekniken krävs dock bredband, dator, betalkort, dosor, bank id, certifikat  m.m. som kräver sin kunskap men uppfyller du kraven sparar du 25 minuter….varje gång.

Tänk bara vilken tid det tar att koppla datorn till nätverket med kabel, istället har de flesta idag tillgång till trådlösa nätverk som datorn automatisk ansluter till innan du ens loggar in (spara 10 min/dag). Vi har sms och e-post istället för brev (spara 30 min/dag), vi betalar våra färdbiljetter elektronisk/trådlöst istället för manuellt till föraren (spara 5 min/dag), musik och -filmfavoriter finns bara ett par tryck bort (spara 15 min/dag). Vilken är din bästa IT-upplevelse som ger dig mer tid över?

Visst kan det vara så att vår kära IT kan ta tid ifrån oss ibland men jag tror stort att den ger mer än den tar för vad hade du gjort idag utan din vardags IT?