Det där med ergonomi

Av 21 september, 2015Blandat, Tester

Ergonomi är mycket indiviudellt och luddigt och alla påverkas olika. Ändå finns det en hel del ”husregler” över vilka lägen kroppen mår bäst av. Vi som jobbar mycket framför datorn är inte starkare än någon annan så för mig har det alltid varit viktigt att lyssna på kroppen och ge den en ergonomisk tillvaro så långt det är möjligt.

Enlig vad jag har fått lära mig är alla leder och muskler gjorda för olika ändamål, att tänja på dessa genom att träna för hårt, utsätta dem för felaktiga rörelser eller för snabba rörelser under en längre period resulterar i smärtor och nedsatt funktion vilket i värsta fall kan kräva rehabilitering eller operation.

 

När någon omkring mig klagar på att ha ont i klassiska ”datorrelaterade leder” brukar jag oftast fråga om deras arbetsställning som i dessa Ultrabooktider oftast inte är den bästa. Ergonomi handlar om raka linjer vilket man sällan har om man sitter nerhasat i soffan med sin bärbara :-)

enkel-ergonomi

 

 

Hemmakontoret består av stor skärm, justerbar stol med armstöd, greppvänlig mus (inte überergonomisk), bakgrundsbelyst tangentbord samt ett bord med yta som avlastar armar och axlar. Headset används för 90% av alla samtal.Kombon tillåter mig att undvika  ställningar som illustreras i ritningen.

 

I jakten på den perfekta ergonomin (mest dock p.g.a. att det gamla var helt slut)  har jag nu skaffat nytt tangentbord och mus med ergonomi och miljö i tankarna.

 

 

 

 

mx-k800-performanceLogitech´s MX-serie är en mycket trevlig serie som ser till att grundergonomin kan tillgodoses utan att lägga en förmögenhet. Bagrundsbelysningen gör att jag kan belysa andra ytor än tangentbordet (jag har inte fingersättning) för att skriva korrekt och den trådlösa funktionern gör att jag inte behöver ta hänsyn till sladd vid placering av utrustningen plus att det ser renare ut på skrivbordet. K800 heter kittet som innehåller ett platt tangentbord och en hyfsad ergonomisk mus som båda har laddningsbara batterier som laddas med en Micro USB direkt in i enheten.

 

 

 

 

 

Sensorer i båda enheter ser till att batteriet håller så länge som möjligt och lägger enheterna i energisparläge och startar upp dem om rörelser upptäcks. Bakgrundsbelysningen kan justeras i styrka och både tangentbord och mus har På/Av knapp för längre frånvaro eller om man vill stoppa ner utrustningen i resväskan. Dioder och OSD (On Screen Display) visar batteristatus och vad jag kan se verkar batteriet hålla völdigt länge mellan laddningarna.

 

Den lilla USB mottagaren har stöd för upp till 6 enheter vilket gör det möjligt att ansluta t.ex. 2 uppsättningar av tangentbord och mus samt kanske en bärbar variant att ha på resande fot utan att behöva skifta mottagare.

Med andra ord ett ruskigt bra tangentbord med bra och justerbar bakgrundsbelysning och en mus som ger din hand en naturlig ställning med ett skrollhjul som kan ställas steg- eller steglöst.

 

Svara