Spela XboxOne spel hemifrån

Av 2 januari, 2016 oktober 21st, 2017 Internet

Det är väl snarare ett Proof of Concept än nödvändighet som jag gör detta inlägg. För er som inte kan vara utan finns det möjlighet att båda sätta igång din Xbox, starta spel och spela ditt favvospel….det finns dock lite förutsättningar som måste uppfyllas.

Din Xbox har en väckningsfunktion som finns i Windows 10 appen…denna fungerar endast om din Xbox finns inom samma nätverk som din dator befinner sig på då funktionen bygger på WOL -Wake On Lan vilket innebär att ett s.k. “Magic Packet” skickas ut i nätverket på port 9 till alla anslutna enheter. De som stödjer WOL kommer att startas.

Det hela kan bli lite knepigt då man vill ha fram signalen till sin Xbox. Absolut enklast är att hemifrån ansluta till en Windows 10 dator (som står hemma) som är påslagen via den inbyggda fjärrfunktionen (alt. TeamViewer) och starta Xbox appen och där väcka Xboxen. Nu hade du varit klar om Xboxprogrammet hade hittat din anslutna Xbox-kontroller…vilket den inte gör :-( Jag provade med alla tänkbara inställningar men det verkar som att vidarebefordringen av USB då en Xbox-kontroller är ansluten inte fungerar. (nedan bild)

xboxone-rdp-wol

För att direktkoppla datorn Xbox programmet du har på din medhavda Windows 10 dator behöver du nu en VPN-anslutning. Vilken lösning du väljer för det beror på vad du kan eller har hemma. Enklaste lösningen är att köpa en router (kolla din nuvarande också) med funktionen inbyggd vilket gör att det inte krävs några förkunskaper. En nördigare lösningen är att ge din befintliga router en välförtjänt uppgradering ;-) I mitt fall valde jag att köra en Server 2012 med RAS-roll aktiverad…detta ger möjlighet till PPTP VPN och Direct Access.

När din VPN är ansluten till hemmanätverket och din Xbox är uppstartad kan du nu njuta av dina spel oavsett var du är. Jag har testkört att spela via 4G med hyfsad täckning vilket fungerar utmärkt eftersom det är Xboxen som gör jobbet. Vid  sämre anslutningar kan du både få lagg och tappad anslutning men det är ändå bättre än att inte kunna spela alls!

 

 

Svara