Bästa hjälpmedlen i föreläsningen – Lagring

Av 9 januari, 2016 oktober 21st, 2017 Mobila kontoret, Molnet, NAS-enheter

Ett av mina uppdrag under årets första månader är att föreläsa om nätverk, infrastruktur, hårdvara och virtualisering. Ämnet omfattar mycket fakta och många demon.  Beroende på vart man kommer skiljer sig förutsättningarna för vilken teknik man kan använda sig utav. Projektorer, nätverk och befintlig lagringsstruktur kan skilja sig enormt och det påverkar såklart även presentationer och demon en del. Det finns en hel del teknik man kan ha med sig för att jämna ut förutsättningarna oavsett vart du kommer.

Många av min föreläsningar omfattar dator- och mobildemon i realtid, det kan vara att man vill visa ett övervakningssystem, köra ett demo av Office365 i fickan eller bygga upp en virtuell lagrings infrastruktur.

Kör man i klassrum med aktiva sessioner krävs det filer som ibland kan vara för stora för att laddas ner. För att inte hamna i ett utdraget nedladdningsmoment kan man preppa USB stickor som man delar ut, lägga filerna online och hoppas på att internetanslutningen räcker till eller så har man med sig Private Cloud i fickan.

q-genie-qg103n

Q-Genie QG103-N heter den 122gr lätta, batteridrivna NAS enheten som fungerar som extern hårddisk, ftp och webbserver. Enheten kan anslutas tråd- eller trådlöst till det befintliga nätverket och ge tillgång till filer som behövs. Deltagarna kan sedan enkelt ladda ner filerna via ett webbgränssnitt alt. ftp

Batteriet på enheten orkar ungefär 10 timmars drift. Om du inte kör slut på allt kan du använda kvarvarande energi för att ladda din mobil eller surfplatta då den också är en Powerbank. QGenie finns med 32GB SSD  lagring som kan utökas med en extern hårddisk på upp till 2TB genom USB 3.0 anslutningen och SDHC platsen klarar kort upp till 256GB förutsatt att man formaterar dem i datorn med verktyget från SD Association.

 

 

Q-Genie´ kan också agera som accesspunkt/router för upp till 8 användare. Direktanslutna användare kan då dela på alla filer som finns lagrad på enheten och den internetanslutning som du valt för din Q-Genie. Du kan välja att dela internetanslutningen från din mobiltelefon, konferensrummets trådlösa eller en vanlig USB-dongle som du ansluter till USB-uttaget. Detta är också användbart då man enbart har mycket begränsade trådlösa nätverk där inte all trafik tillåts eller max 1 anslutning är möjlig. (t.ex. på hotell).

 

q-genie-webb

Webbgränssnittet är enkelt (ovan bild) men fullt tillräckligt. Den lilla 600Mhz-processorn räcker gott till för att maxa nedladdningshastigheter som den trådlösa anslutningen ger. Att läsa går självklart snabbare än att skriva. Man hade kunnat önska sig lite fler inställningsmöjligheter. Den senaste mjukvaran gjorde en hel del förbättringar men det är en bit kvar. Det finns dock inget att klaga på om man tänker på att Q-Genie ligger på knappa 1000-lappen.

Mobil och PC för alla har också testat Q-Genie.

 

 

Svara