Biblioteket i fickan

Av 24 mars, 2017 oktober 21st, 2017 Internet, Media

E-böcker har det funnits ganska länge och utvecklingen går åt fler elektroniska filformat som dessvärre känns lika fragmenterat som parkeringsautomaterna på stan. En ny app för varje ställe man parkerar på.

Jag får villigt erkänna att jag inte ämmar mig åt litteratur som vanliga bokmalar utan snarare tekniska manual, guider och certifieringsmaterial. När jag läser böcker är de sällan på svenska så det var inget konstigt alls att jag tände till när en vän återupplivade tanken på en Kindle. Sista jag läste om dem var då de inte hade bakgrundsbelysning som 6:e generationens Kindle PaparWhite ståtar med. Skärmens storlek är fortfarande på 6 tum och vikten hamnar på omkring 200 gram. Något tunnare, lite snabbare och något högre upplösning.

Kindle kommer som den är och kan ej utökas på något sätt. Det inbyggda minnet rymmer omkring 1000 böcker och resten lagras på Amazon.

Kindle är som störst i Usa, tätt följt av England, Spanien och Tyskland. I lilla Sverige köper du hårdvaran i svenska butiker och resten i Amazons online butiker som ligger närmast din region. Vill du vara först med de senaste titlarna kan du skapa ett konto med adress i USA som du kopplar ditt betalkort till. Detta skall tydligen fungera då det inte finns regionlås som på t.ex. Xbox. Att köpa böcker tar endast 1 click och går på några sekunder. Titlarna är dessutom mycket prisvärda.

E-papper omfattar en teknik som enbart drar ström då innehållet på sidan byts ut alt. uppdateras. Förutom att det kan ge flera veckors drifttid är e-papperet mycket snäll mot ögonen. Det finns 1 knapp som slår på och stänger av strömmen och gränssnittet är avskalad och avslappnanade. Paperwhite kommer med bakgrundsbelysning som lyser upp skärmytan så att du kan läsa din bok i total mörker. Om du istället väljer att läsa dina böcker i fullt daxljus med blå, solklar himmel är det inte heller nåhot problem.

Utvecklingen går såklart framåt och med Remarkable kommer ta e-papper till nästa nivå med en plattas som påminner om Kindle men som också agerar som anteckningsblock.

Förutom att köpa böcker från Amazon kan du också lägga till egna PDF filer genom att mejla filerna till din för  enheten unika adress eller lägga filerna direkt på enehetn då den är ansluten till datorn och fungerar som en USB sticka. Kom att ange ordet “Convert” i ämnesraden så att filen görs om till rätt format. Kindel Whitepaper stödjer PDF filer utan konvertering. Äldre varianter kräver konvertering. Tyvärr fungerar Kindle och våra svenska bibliotek går tyvärr inte ihpå p.g.a. stöldskyddet som biblioteket använder sig av.

Om du tillverkar enga böcker och har behov av att konvertera mycket kan jag varmt rekommendera Open Source projektet Calibre som klarar de flesta e-formaten. I programmet kan du ordna, sortera och konvertera för att sedan skicak filerna till enheten via e-post.

Kindle samlar hela mitt privata bilbiotek på ett ställe. Alla böcker blir automatisk sökbara. Via enheten har du tillgång till miljontals titlar. Enheten är 200 gram lätt och batteriet håller i flera veckor om inte månader. Behöver jag säga mer! Kindle är verklig värd sina 1500:- !

Svara