Bra skydd och koll på ungarna

Av 22 december, 2015 januari 1st, 2018 Nätverk, Säkerhet

De flesta vet  vad att en brandvägg skyddar en eller flera datorer från intrång från utsidan. Det många inte vet är att trafik som initieras från insidan ofta inte blockeras oavsett hur skadlig länken eller filen du laddar ner är. När du hyr ditt bredband får du ofta en s.k. Router med i avtalet som delar ut din internetanslutning till familjen och ger ett skydd från externa försökt till intrång från utsidan. Tyvärr saknar många av dem möjlighet till styrningfunktioner som ger ett skydd från insidan.

 

AC56U

Mitt senaste inköp av Router med trådlös funktion imponerade på mig så mycket att jag vill dela med mig av dess funktioner. Eftersom jag har en 100/100 fiberlina var jag tvungen att uppgradera min router då den inte orkade leverera fullt fart. Jag ville ha en router som har AC-standard vilket innebär att de stödjer hastigheter på över 1000MBIT…i mitt fall valde jag modellen som stödjer 1200MBIT. Självklart stödjer dessa även lägre hastigheter. Mitt andra krav var stöd för 5Ghz bandet som är nästa generations våglängd för trådlösa nätverk.

Det finns flera modeller av samma serie som är ämmad för “Spelare” vilket direkt kan avskräcka men det man skall tänka på är att spelare är kräsna nätanvändare och hatare av fördröjningar och andra avbrott…krav som vi vanliga användare också har ;-)

 

Routern jag köpte heter AC56U och kostar strax över 1000-lappen. Under skalet gömmer sig en teknik som bara för ett par år sedan ar otänkbart att ha i ett sådant kompakt och energisnålt hölje eller vad sägs om Gästnät, Antivirus, Surffilter, Delning av USB anslutna lagringsenheter eller trådlöst dela ut din skrivare, VPN funktion, QoS – Automatisk bandbreddsanpassning , bandbreddskontroll, stöd för dubbla internetsanslutningar, Antivirus och Föräldrarkontroll som kontrollerar in- och utgående trafik och gör det möjligt för föräldern att kontrollera surfmönster och schemalägga surftid (via Wifi).

 

 

parental-control-mobile

 

Föräldrarkontrollen (Surffilter) ger ett bra grundskydd som baseras på globala databaser och kända bandbreddsslukare som du enkelt aktiverar. Individuella inställningar gör du smidigt från datorn eller mobilen…till och med när du inte är hemma.

 

VPN-funktionen gör det möjligt för dig att komma åt filer och tjänster hemma när du inter är hemma eller utomlands. Tekniken gör det möjligt för dig att få t.ex. TV4 Play att tro är du är i Sverige så du kan se dina favoriter även på utomlandssemestern.

 

 

Bandbreddskoll ger dig möjlighet att begränsa ungarna nedladdningar så att du kan se den där filmen utan buffringspauser.

 

Gästnät gör att du kan dela med dig av din internetanslutning utan att därmed ge tillgång till allt i ditt privata nätverk

Vid det här laget har du säkert redan förstått att du bara måste ha denna Router eller åtminstone en Router med liknande funktioner för att ta tillbaka bredbandet ;-) Ett nytt hett alternativ är Google´s OnHub som egentligen är en Asus Router i en snygg förpackning, Blåtand som används för att anpassa enheter i närheten…. för omkring 2000:-…valet är ditt! Säg till om du vill köpa min “gamla” router…jag byter gärna upp mig en gång till :-)

 

Svara