Qnap vs Synology

Av 14 december, 2014NAS-enheter, Tester

Det är juletid så här kommer ett tips på ett hårt paket som kan ge julefrid när det händer ;-) Lagring behöver alla och de flesta vill lagra säkert men gör det tyvärr inte förens något oförutsett händer. En hårddisk går sönder, mobilen går i kras eller blir stulen, den senaste säkerhetskopian är 8 månader gammal. Vilka data är man då rädd om? Som privatperson om man inte har någon hobby som producerar digitala dokument är det uteslutande bild och film från släkt, vänner, resor, barn kalas, bröllop och liknande. Säkert också enstaka dokument, CV´n, kanske lite husprojekt eller andra planritningar. Oavsett så har de flesta något som de inte vill tappa.

Om man inte vill eller kan lägga dessa data i molnet av personliga skäl eller då det är för dyrt för hela familjen skall man verkligen ta en titt på en NAS – Network Attached Storage.  De flesta säkerhetskopierar manuellt (och håller tummarna) till 1 st extern hårddisk. En NAS med 4 enheter sprider data på alla hårddiskar och kan rätt konfigurerad stå pall för att 2 hårddiskar går sönder…samtidigt!

Synology och Qnap började redan 2004 med att ha NAS enheter i sitt sortiment som kan hålla 1 till 36 hårddiskar…10 år senare har utvecklingen av internet och lagring bidragit till att vi ganska enkelt  och automatisk kan ta backup av datorer, mobiltelefoner och surfplattor. Andra märken som Zyxel, DLink och Netgear finns också men dessa är inte med i matchen än.

Det är svårt att sätta en självklar vinnare från det massiva produktsortimentet som innehåller enkla enheter för hemanvändare ända upp till certifierade enheter för att bygga virtuella miljöer baserad på VMWare och Hyper-V. Det är dock klart att Qnap satsat hårdast på funktionalitet och kommit ikapp Synology på mobilappsfronten. Att båda tillverkare sneglar på varandra kan man ju se på nedan bild som visar startsidan för respektive.

qnap-vs-synology-1

Övergripande är det alltid små saker som skiljer. Prestanda, priser och basfunktionalitet  är slående lika…Qnap har dock en fördel, den har HDMI utgång vilket innebär att enhet kan anslutas direkt till TV´n HDMI ingång och fungera som mediaspelare och har stöd för Kodi (f.d. XBMC) som är marknadsledande inom uppspelning av media.

Den minsta enheten kan rymma som mest 6TB data vilket motsvarar den största hårddiskstorlek som säljs idag. För att får säkrare lagring rekommenderas dock en enhet med minst 2 (helst 4) diskar.

Priserna börja på strax över 1000 lappen och är alltid utan hårddisk om inget annat anges. Både Synology och Qnap är riktigt bra märken dock är Qnap lite mer All-in-One, har något högre prestanda inom respektive modellsegment men kostar och lite extra. Vilken som är bäst för dig beror mest på vad just du vill använda den till!

 

Är du sugen på att köpa en all-in-one enhet som lagrar dina data säkert, spelar upp dina filmer, säkerhetskopierar dina mobilbilder och fungerar som mediaspelare för TV´n skall du titta på QNAP TS-451. Klarar du dig utan HDMI kan du titta på Synology DS-414.

Svara