Nätverksövervaka med PRTG

Av 20 december, 2014Nätverk, Programtips

Övervakning av nätverk, tjänster och utrustning är ett måste i dagens IT-samhälle men man får också komma ihåg att det behövs någon som tolkar all information till åtgärder. I ett tidigare inlägg skrev jag om Pulseway som är en molntjänst som övervakar tjänster och servrar i nätverket. PRTG Monitor är ett OnPrem-alternativ som tillverkas av Paessler håller koll på all din utrustning och dina tjänster som är nätverksanslutna och hjälper dig att vara proaktiv.

 

 

Syftet är såklart att upptäcka problem innan användaren gör det. Tänk dig själv att ditt trådlösa nätverks består av 7 enheter som täcker kontoret och helt plötsligt blir 2 av dem strömlösa. Utan övervakning märker du inget förens användare rapporterar det….med PRTG ser du problemet tidigt och kan sätta in en åtgärd. Att övervaka 100 nätverksanslutna resurser, vilket kan vara hemsidor, intranät, brandväggar, skrivare, trådlösa accesspunkter, mobiltelefoner, surfplattor, datorer och servrar kostar strax över 3000:-/år vilket får anses vara överkomligt. I avancerade nätverk är detta verktyg ett måste för att tidigt se brister i kommunikationen och upptäcka fel utan att lägga ner för mycket tid.

prtg-monitor

 

Efter första uppstarten söks nätverket igenom efter noder och skapar sensorer i portalen, det blir en salig blandning av ip-adresser och dns namn som kan behöva sorteras i grupper och efter en namngivningsstandard.

Övervakningen ger detaljer som gör att man ser tydliga mönster på kvalitets- , belastnings- och prestandaproblem. All information samlas  i upp till 365 dagar, du väljer själv om du vill se staplar, grafer eller rapporter i pdf-format.

PRTG har också ett inbyggt system som skapar ärenden (som kan automatiseras) till ansvariga administratörer inom olika grupperingar, om t.ex. en portal skulle vara onåbar går ett larm till webbansvarig eller en delad mailbox till IT-avdelningen eller leverantören för tjänsten.

 

 

PRTG har fullt stöd för WMWare och HyperV så du behöver ingen dedikerad hårdvara för ändamålet. Åtkomst till information sker via den inbyggda webbportalen, PRTG klient, mobil eller surfplatta. Ladda hem och testa själv, 30 sensorer ingår utan extrakostnad!

Svara