Är du redo för vintern

Av 30 november, 2014Blandat, Tester

För ganska exakt 2 år sedan råkade jag illa ut vid en cykelolycka som krävde flera månaders återhämtning och än idag inte läkt helt färdigt. Så jag behöver ju inte säga att man som cyklist är extremt utsatt och i stort sett osynlig utan reflexer och belysning. Förutom att jag är lite nojigare än vanlig vid just den korsning där jag blev påkörd är jag också mycket noggrann med att utrusta våra cyklar med rätt prylar för vintern. Både jag och min fru är nu inne på tredje vintern, vi är inga proffs men gör så gott vi kan.

Det kan kosta en slant att inte följa regelboken, du kan läsa mer om hur din cykel måste vara utrustad och fungera för att vara godkänd för trafik på Transportstyrelsens  hemsida. Det finns tillägg för el cyklar vad det gäller eldrift.

Förutom att smörja mekaniska yttre delar och se till att bromsklossar byts ut i god tid gör vi följande tillägg inför vinterperioden.

cykel-vinter

1. Jag håller på att testa nya pedaler (mina gamla gick sönder) från BBB som har halkskydd på båda sidor i form av skruvar man kan ta loss med insexnyckel. De har en större trampyta som jag gillar och är gjorda i aluminium. Jag köpte dessa på Cykelcity Linné  utan de reflexer som finns på förpackningens bild. Pris: 300:-

2. Belysning gör att du ser och syns även om man i mörkare områden önskar sig oftast lite mer belysning än den lilla ledlampan som medföljer. Jag har  inte gjort slag i saken och köpt en starkare då jag till 99% cyklar på välbelysta vägar.

cykel-hjul-reflex3. Bakbelysningen måste var tänd även då du stannat för att minska risken till att du blir påkörd bakifrån. Om du saknar belysning fram eller bak får du böta 500:-

4. Dubbdäck är ett måste i halkan. Den vanligaste varianten har 2 rader i mitten av däcket vilket är kanon när man kör rakt fram men får minskat grepp då man svänger. Så varianten med 240 dubbar uppdelat på 4 rader är att föredra om man inte vill pröva på ”Bambi on  ice”. I mitt fall är cykeln utrustad med Schwalbe Marathon Winter. Efter 2 säsonger med denna uppsättning är nästan alla dubbar kvar vilket jag tror är kombinationen av kvalitet och något försiktigar e inbromsningar ;-) Kom ihåg att inte köra med maxtryck i däcken när du har dubb för bästa fäste! Pris:  551:-/st

Reflexer fram och bak är lag på, att ha lite extra skadar dock inte. Många däcktillverkare har en reflekterande ring längse hela däcket. Däcket i bilden ovan är extrautrustad med 3M reflexer för ekrar både fram och bak. Det ökar synligheten från sidan rejält.

 

Cykla lugnt i vinter och var vaksam, det behövs bara en drulle för att det skall hända!

Svara