Enterprise Sök till din NAS

Många företag lagrar idag stora mängder användardata på NAS baserade lösningar. Dessa stora mängder är relativt svårt att hantera om man inte har en standardiserad struktur eller funktion som förenklar sökning. QNAP är en av de märken som nu presenterar sin egna sökmotor som kallas för QSirch.

 

 

Sökfunktionen är ett tillägg som installeras via Qnap´s egna Appcentral som är fungerar till alla x86 baserade NAS modeller med minst 2GB ram. Qsirch använder JRE för indexera vilket också installeras i samband med aktivering av funktionen. Beroende på datamängd kan förstagångsindexeringen ta lång tid. Mina 2 TB data tog 24 timmar att indexera på min TS-569PRO med dubblat mine.

 

qnap-private-sirchQsirch påminner om Google´s sök i både start- och resultatsidor. Det finns snabbval för att filtrera bort oönskade resultat och varje resultat direktlänkas till objektets källa. Sökresultatet begränas till de mappar som användareren har behörigheter till och administratören kan exkludera utdelade mappar från indexeringen.

Vid en sökning är det inte bara mapp- och filnamn som gäller utan också text inuti filen som söks fram….det hela gör att man snabbt och enkelt hittar det man vill ha något som ja gabsolut har saknat på de NAS enheter som fungerar som backup- och private cloud enheter.

 

Sökningen kan såklart publiceras och säkras med ett eget certifikat. Innan användaren får söka krävs dock en inloggning. Användarens sökningar lagras i en historisk logg som kan återanvändas. Prova själv, installationen går på ett par minuter och indexering sker automatisk!

 

Svara