Mycket data kräver bra processer och rutiner för lagring och såklart verktyg som hjälper till. Det senaste året har Office 365 Teamet pumpat ut många nya tjänster och aktiverat dessa som standard vilket ger förvirrade användare och ökat börda till supportavdelningen.

Innan Planner var det Office 365 Grupper och snart kommer Booking. I några av fallen har man i efterhand lagt till centrala funktioner för kontroll av de nya funktionerna men oftast  så långt efter att ”skadan” redan är gjord.

Grupper släpptes för några månader sedan och nu har man då släppt Planner som är djupt integrerad i grupper som i sin tur har integrerats till SharePoint och Exchange/Outlook. Om du t.ex. skapar en ny plan har du i samma sekund skapat en komplett plattform för kommunikation, lagring och planering av ditt projekt som är tillgänglig online, i mobilen och Outlook.

planner-grupper

Det som kan vara lite rörigt är att veta var man skall starta planeringen samt att det automatiskt skapas en plan då man skapar en grupp….inte så konstigt kanske när det ena handlar om den aktiva delen i projektet (grupper) och den andra om översikten (planner). Med både Planner och Grupper klara och Booking runt hörnet vill man ge IT-avdelningar möjligheten att kunna erbjuda verktyg för enklare projektplanering som användare valt att utföra i externa verktyg som man inte har kontroll över (t.ex. Trello.)

planner-projekt-view

Och Microsoft har gjort det enkelt att läsa in information från t.ex. Trello, Wunderlist, Github, Pingdom, Jira m.m. till Planner och Grupper med färdig kopplingar som hämtar informationen till Office365.

planner-connectors

Medan alla inblandade i projektet använder e-post, laddar upp filer och skickar länkar får den projektansvarige ta del av den viktigaste information i form av en översikt som visar framskridningsprocessen, förseningar och slutförda uppgifter. De personer som kopplats till projektet kan här enkelt delges kommentarer och man kan omfördela resurserna.

planner-diagram-view

Redan nu har man släppt tillägget Microsoft Booking (*endast Business prenumeration) som skall ge småföretagen en möjlighet att ha ett automatisk bokningssystem. Detta gör det möjligt för t.ex. Frisörer att tillhandahålla ett komplett bokningssystem för sina kunder utan extra kostnad. Läs mer om Microsoft Booking!

*släpps senare i höst för Enterprise prenumerationer

<
Tre relativt nya program på kort tid som lagts till utan extra kostnad och en pågående övergång till SharePoint 2016 i Office 365 gör att det kommer bli en mycket spännande höst för både IT-avdelningar och Office 365 konsulter ;-)

Svara