Asus släpper en ny NAS-serie

Av 21 augusti, 2016NAS-enheter

Det var länge sedan jag brände en CD/DVD skiva som backup, eller kanske säkerhetskopierade alla mina data till min IOMEGA REV. Vi dubblar våra lagringsbehov i snabbt takt och det är sällan att det räcker med endast 1 hårddisk idag. En NAS med flera (minst 3) hårddiskar säkrar din data och ger gott om lagringsutrymme….vilket är ett måste även i många privata hem och ett krav i företag.

Säkerhetskopiering till hårddiskar (NAS) via snabba 1 eller 10Gigabits nätverk har nästintill blivit en företagsstandard och börjar bli vanlig i hemmet.

Tänk dig en familj med varsin mobil som både plåtar och filmar. Varje bild tagen är mellan 3MB och 8MB stor…därtill tillkommer inspelat material och vips är du uppe i omkring 100GB per år och person. Nästan  en halv terabyte per år i data där omkring hälften säkert kan slängas´men vem orkar det ;-)

I en NAS med plats för 4 diskar får du plats med 18TB data vilket räcker för ett par år framöver. För strax över 4000:- får du en hel del NAS modeller att välja bland där både Synology och Qnap är väl representerade. Med Asus 31- och 32-serie vill man ta för sig av kakan i lagringsmarknaden. Priset är för en tom enhet…d.v.s. inga hårddiskar ingår.

 

Uppstarten är enkel, du väljer mobilapp  eller sedvanliga Windowsprogrammet. Efter montering av diskar som skruvas och kan ej bytas under drift kör man igång en konfigurationsprocess (nedan bild)  som anpassar diskar och inställningar till ditt befintliga nätverk.

asustore-setup

Det vanligaste är att köra en RAID5 med ext4 som filsystem. Det slutliga lagringsutrymmet (nedan) bestäms av hårddiskarna du väljer…kom ihåg att alla diskar måste vara lika stora, t.ex. 2,3,4 eller 6 TB. Celeron processorn på 1.6Ghz jobbar snabbt och effektivt med minimal värmeutveckling. De 2GB ramminne verkar också räcka till…dock testade jag aldrig att spela upp filmmaterial.

asustore-volume

Efter genomförd grundinstallation är det dags att skapa inloggningar, delade mappar och installera program. Endast grundläggande funktioner (nedan bild) är uppstartade från start vilket ger stabil och snabb enhet. Du kan direkt köra igång backup funktioner, skapa användare och justera nätverksinställningar.

asustore-dashboard

Fler funktioner finns att ladda ner i Asus Store (nedan bild) där man kategoriserat alla program och indexerat dem för sökning. NAS-enheten är inget prestandamonster så det gäller att ha koll på vad varje funktion behöver så man inte överbelastar den.

asustore-store

Det totala intryck  av 31-serien är positivt. En tyst och snabb NAS men både Synology och Qnap har kommit en bit längre speciellt för pengarna som Asus 3104 kostar, 4500:- för en tom NAS är mycket pengar. Några specialiteter eller annat utöver det vanliga bjuder Asustor inte på. Om det bara är ren lagring du är ute efter finns det billigare 4 diskars enheter att köpa.

Svara