Egen e-post server på 30 minuter

Av 29 december, 2012Open Source, Server, Tester

Det finns en hel del molntjänster som kan ge dig en egen e-postadress på ett par minuter men om du vill ha en egen server med egen webbåtkomst och dessutom gratis är det få som klår open source alternativ som Xeams och Xmail…där den förstnämda är min personliga favorit.

Allt du behöver finns med från start, pop- och imap åtkomst för att ta emot och smtp för att skicka. Den faktisk installationstiden beror såklart på vad du har  eller väljer om du köper nytt. Med en färdig QNAP enhet tog det inte många minuter att komma igång för egen räkning ;-) …kom ihåg att XEAMS kräver mer prestanda och därmed en något dyrare Intel baserad som kostar från 4000:-, Xmail kan köras på ARM-baserade enheter som börjar på omkring 2000:-.

Skall du satsa på riktigt rekommenderas en kraftigare enhet med minst 4 diskar för redundansens skull som t.ex. TS-469PRO som dessutom är energisnål, lättinstallerad och har en inbyggd tilläggsportal…så installationen av både Xeams och Roundcude (webmejlfunktionen) är mycket smidig. Det enda du behöver göra efter installationen är att ange  A- och MX-pekare hos din DNS-leverantör samt de sedvanliga IP- och portinställningar i brandväggen.

egen-webmail-server

ClamAV håller inkorgen tom från skräppost och det finns gott om tillägg och teman för egna anpassningar. Mao en riktigt bra epostfunktion om man inte är ute efter samarbetsverktyg som Sharepoint, Outook eller molntjänsten Office365 kan ge dig.

Ett mer avancerad (Outlook liknande) e-postalternativ är Zafara som du kan testa här

Svara