Domotz – agentbaserad resursövervakning

Av 21 november, 2015Nätverk, Server

Att vaka över resurser och nätverk är en viktig del i att driftsäkra sin infrastruktur. Tidiga notifieringar om felaktigheter ger IT-teamet en möjlighet att agera tidigt och undvika driftstop. Server- och tjänstehälsa kan idag enkelt övervakas med s.k. agenter….tyvärr finns det dock inte en som fungerar med alla. En tjänst jag skrivit om tidigare är Pulseway som fortfarande är en favorit då den har stöd för många plattformar och en grym Dashboard man kan ha som central punkt för övervakningen.

 

 

För att slippa ha en egen server för övervakningen måste tjänsten vara molnbaserad och ha rätt typ av agenter som skickar ”upp” information. Självklart måste möjlighet finns till att konfigurera övervakning av serverroller och funktioner samt notifiering av alla dessa slag.

domotz-dashboardEn ny uppstickare är Domotz som man just nu kan testa helt fritt. F.n. är utbudet skralt men man ser att det satsas på populära enheter som NAS´ar och Raspberry Pi´s…den senare övervakningen är perfekt för t.ex skolor om agenterna inte kostar skjortan när tjänsten väl är lanserad.

Många NAS leverantörer har idag övervakning av sina egna enheter men i en större infrastruktur behöver man kunna centralisera all övervakning…de riktigt stora  tar verktyg som Elastic Watcher, Icinga eller kanske Operations Manager.

 

Screenshot_2015-11-21-14-42-59

 

Just Domotz påminner i sin nuvarande form en hel del om Fing som rapporterar om en enhet är online eller offline. Jag tror dock att Domotz vill mer än så och det ser bra ut redan. Idag räcker det inte med att man blir meddelad att en server är nere…jag vill veta varför och genom att plocka in alla data och analysera dessa kan man sätta trösklar som gör att man proaktivt kan förhindra ”nertid”. 

Svara