Få koll på nätverket med Fingbox

Av 13 september, 2017 december 14th, 2017 Nätverk, Säkerhet

Det är få saker i en verksamhet som kan användas när nätverket går ner. Dåligt presterande nätverk drar dessutom ner användarupplevelse och produktivitet. Stora företag har övervakningsagenter, IT-avdelningar och supportavdelning som kan hjälpa till men vad gör då resten av Sveriges familjer, småföretagare och fåmansbolag?

Grundläggande övervakning borde vara lika självklar som att man säkerhetskopierar sina verksamhetsdata.  Det behöver inte vara avancerat alls. På det lilla kontoret räcker det med att kombinera några molnbaserade verktyg för att få bra kontroll. Medans tjänster som  Pulseway eller PRTG ger agentorienterade funktioner som resursövervakning, regelbaserade larm och fjärrstyrning m.m. fokuserar Domotz eller Fing på att övervaka det fysiska noderna i ditt nätverk utan krav på installation.

Den lilla Fingboxen är egentligen Domotzmjukvaran som anpassats för Fingtjänsten. Domotz kan köras som tjänst, agent på egen dator samt som tillägg i t.ex. Qnap´s nasenheter men med Fing och Fingbox får allting kopplat å klart utan någon månadskostnad.

En liten blå dosa

Fingbox-dosan kostar omkring 1000-lappen. På baksidan finns uttag för ström, nätverk (RJ45) och USB. Efter att dosan är ansluten och påslagen startar du Fing-appen i din mobil (som måste vara ansluten till det aktuella trådlösa nätverket) som kommer upptäcka och lägga till Fingboxen automatisk. Dosan har LED´s som lyser i olika statusfärger där grönt innebar att allt gick som det ska. Styrkan på dessa LED´s kan för övrigt justeras i appen och efter en första skanning visas alla enheter som hittats i nätverket du är ansluten.

Varje enhet som hittas skannas av och loggas

För varje enhet som registreras i Fing´s databas kan man aktivera larmningsläge och WOL-funktion.

Om en förändring sker i nätveket då t.ex. en kritisk enhet försvinner från nätverket eller en sedan tidigare okänd enhet dyker upp kan du välja att bli meddelad via e-post, eller push i appen. Detta i sin tur skall ge dig möjligheten att göra en snabbare insats/åtgärd.

Användningsområden

Till exempel kan du snabbt få reda på ifall en övervakningskamera har gått offline, skrivaren kanske tappat anslutningen eller den egna webbservern är otillgänglig.

Du kan också få varningar när en ny enhet hittas i nätverket. Om en dator skickar ut stora mängder data av okänd anledning kan du smidigt svartlista den. Eller du kanske bara vill blockera Internetanslutningen för barnens datorer.

Appen ihop med Fingbox har också verktyg för prestandamätning som kan hjälpa dig att hitta problemområden för t.ex. WIFI-täckning, prestanda samt bredbandsproblem.

Oavsett är Fingboxen en trevlig bekantskap och bra komplettering till företagets molntjänst för en ringa kostnad!

Svara