WOL vs IDRAC vs CMC

Av 15 februari, 2016Server, Virtualisering

Serverrummen håller på att tömmas på fysiska servrar och ersättas av virtuella motsvarigheter. Detta ställer helt nya krav på åtkomsten till servermiljöerna, speciellt i situationer då servarna inte svarar som de ska.

På hemmaplan och i mindre (lokala) organisationer kan man använda WOL – Wake On Lan mjukvara som skickar ut s.k. ”magic packets” som väcker/släcker datorn om den är avstängd/påslagen. De flesta datorer har WOL-funktionen avstängd från start så kontrollera  att den är påslagen innan du behöver den på riktigt. Kontrollera och slå på funktionen görs ofta i datorns BIOS om inget annat anges. WOL är en funktion som måste stödjas av datorns nätverk och nätverkskort…det är alltså inte en funktion som ligger i operativsystemet.

wak-on-lan-software

I större organisationer som dessutom sträcker sig över hela världen använder man dock andra funktioner. Förutom sedvanliga fjärrfunktioner för servern finns motsvarande för Chassi (CMC- Chassi Management Controller) och varje enskild server (IDRAC – Integrated Dell Remote Controller). Båda har för avsikt att kunna ge åtkomst till funktioner även då operativsystemet inte kan nås…enda kravet är att strömmen måste vara ansluten ;-)

 

CMC´n (nedan bild) kontrollerar serverchassits funktioner. Här kan man se den fysiska informationen för servermoduler och lagring. All åtkomst sker via en webbaserad sida.

vrtx-cmc-dashboard

IDRAC´n (nedan bild) har fokus på den enskilda servermodulen som sitter i chassit. Via en webbaserad sida kan man både installera och fjärrstyra serverfunktioner som annars endast är möjligt om man sitter framför datorn.

idrac-management-dashboard

CMC´n (ovan bild) och IDRAC (nedan bild) är moduler som måste beställas i samband med att en server beställs hos leverantören. Att dessa är av stor nytta märker du så snart en server stängts ner (av okänd anledning) och man inte har någon fysisk kontroll/person som kan trycka på knappen på plats.

 

Ovan  funktioner återfinns i bl.a. Dells s.k. VRTX modeller som gör djupa hål i plånboken. Om du vill utnyttja virtualiseringens fördelar utan att skuldsätta dig alldeles för mycket kan du titta på 2 budgetvarianter här. Oavsett så finns det stora vinster att hämta i virtualisering oavsett om den körs i Datacenter eller i det egna serverrummet.

Svara