Virtualisera med Google Cloud

Av 19 februari, 2016Molnet, Virtualisering

Microsoft är inte den enda aktören på marknaden som kan virtualisering där Amazon , IBM och Google också vill ta en del av kakan. Tidigare har jag testkört Microsoft Azure som kan leverera det mesta ett företag kan önska sig och blir såklart oslagbar ihop med Office 365.

 

 

Denna gång fick det bli Google´s motsvarighet som hamnade på testbänken. Priserna för molntjänster, lagring och trafik sjunker hela tiden och Google är inget undantag. Delade instander började på under 50 lappen/månad och när man väljer att skapa servrar kan man frångå existerande mallar och anpassa prestandainställningar ner till minsta lilla ”kärna”. Rätt använd kan detta ge en kostnadsbesparing på upp till 20% jämfört med en standardmall.

google-cloud-new-instance

I mitt test valde jag att skapa 2 servrar samt en WordPress installation. Först ut var en Server 2012R2, instancen installerades på ett par minuter och var redo att användas strax därefter. Den enda handpåläggningen som behövdes var en justering av brandväggsregeln så att trafik på port 80 tillåts, allt annat var igång redan! En extern ip adress för anslutning ingår i hyran.

 

Google har mycket mindre tjänster och funktioner att erbjuda och det är kanske därför gränssnittet känns mycket rent och överskådligt. Den mobila appen överraskade med en riktig bra totalöversikt och möjlighet att fjärrstyra de resurser man har.

google-cloud-android

 

Jag provade också att sätta igång en WordPress installation med Ubuntu som bas enligt en färdig mall. Installationen var smidig och klar efter ett par minuter. Då inkluderades också phpMyAdmin för databashantering. För att använda FTP krävdes dock en hel del handpåläggning då anslutningen sker via sFTP alternativt SSH vilket kräver säkerhetsnycklar som inte är helt enkla att få hitta och implementera. Väl uppsatt var responstiderna för WordPress nära nog noll vilket jag inte lyckats mäta upp på något webbhotell. Men det är kanske inte så konstigt om månadskostnaden uppgår till 200:- vilket man ju nästan får en dedikerad VPC för idag!

 

Google är en klar kandidat om man vill hålla det enkelt och i viss mån tillåter Google fler anpassningar kring virtuella miljöer som kan spara stora pengar. Jag kommer definitivt hålla ett öga på dem men fortsätter dock att ha kvar bloggen på ett ”vanligt” webbhotell för strax under 100-lappen i månaden!

 

Svara