Azure vs Private Cloud

Av 9 november, 2015Azure, Lagring, Molnet, Server

För mig har virtualisering sparat tid i form av förenklad återställning av labbdatorer och undslippa dyra hårdvaruinköp när man vill pröva något nytt. Paralellt har det utvecklats virtualiseringstjänster för det mesta och idag kan hårdvara som t.ex. telefonväxlar, switchar, routrar, klienter, servrar, lagring vara virtuella motsvarigheter.

 

Microsofts Azure riktar sig till stora massan utan någon direkt inriktning mot någon speciell yrkeskategori som t.ex. Digital Ocean…detta kan såklart ändras. De senaste 5 åren har virtualisering inom företag skjutit i höjden då det sparar miljön i form av lägre energiförbrukning och såklart plånboken utan att ge avkall på något egentligen…detta beror dock på hur och vad man väljer att virtualisera. Allt lönar sig inte rakt av. För den som har en fet IT-budget kan köra rubbet i Azure och dra nytta av dess tillgänglighet och flexibilitet. Med några klick kan servern självmant öka sina resurser om så behövs och säkerhetskopiorna skickas till datacenter i olika regioner med en supersnabb failover och magisk responstid…tyvärr är dock verkligen en annan. Virtualisering handlar i sin kärna om att spara och maximera, självklart också om tillgänglighet och säkerhet som dock ofta kommer sekundärt. Nedan tabell visar en jämförelse mellan Azure och den egna Private Cloud lösningen.

azure-vs-private-cloud-2

 

I ett tidigare inlägg skrev jag om hur det är att använda Azure som webbhotell istället för gängse CitySites, Binero eller liknande….vilket var förvånansvärt enkelt och i vissa fall billigare där Azure levererade med bättre prestanda. Nu har jag under ett år använt Azure för att virtualisera och integrera servrar, klienter och hemsidor med slutsatsen att Azure kan det mesta men det är fortfarande för dyrt för var och gemene man.

 

Prisexempel: En lågt belastad 4-kärnig server med 4GB ram, en 2-kärning Minecraft server med 1GB, en hemsida (inom 1 datacenter utan lastbalansering) för labb samt Azure Backup av mina data tuggar i sig omkring 1000-lappen varje månad. Det finns ingen tunnel mot det egna nätverket och alla resurser har en extern IP adress för extern åtkomst. Administration sker mot en RDP-port som slumpas ut.

 

qnap-tvs-663Kontentan är att Azure är för dyrt för vad jag vill ha det till så jag var tvungen att leta efter något annat…något eget som erbjöd samma tjänster men på hemmaplan. Och visst hittade jag en lösning i form av Virtual Station som är ett lager som läggs på som en applikation på en NAS som hårdvarumässigt stödjer det. Qnap har sedan länge strävat efter att vara certifierat för att agera iSCSI lagring för virtualiserad infrastruktur så att ta steget till att köra ”egen” virtualisering är inte helt oväntad.

 

För egen del blev det till att byta ut tidigare Qnap TS-569 Pro mot en ny 6 diskars enhet med en strömsnål fyrkärnig 2.4Ghz CPU och 16GB ram. Modellen är en TVS-663 och får anses vara mellanklass vad det gäller virtualisering.  Enheten klarar upp till 36TB lagring även om jag nöjer mig med 6TB just nu. Förutom sedvanlig virtualisering av utrullningsserver och tillhörande klienter agerar enheten molnlagring för datorn och mobilen med hjälp av QSync. Med en egen lokal virtualisering krävs inga dyra tunnlar och hastigheten vid utrullning är mycket snabbare. Virtual Station har färdiga mallar för de vanligaste plattformarna men har också stöd för externa mallar som t.ex. Bitnamis enorma utbud. det är också enkelt att ladda upp egna ISO filer för installation och göra Snapshots av befintliga konfiguration.

 

Private Cloud är alltså fullt möjligt till en helt OK kostnad och med dagens hårdvara. TVS-663 klarar många uppgifter och har kraften för det. För det jag behöver behöver tjänar den mer än väl sitt syfte. Enheten i sitt grundutförande (4GB ram) kostar 10 000:-, en uppgradering till 16GB kostar 1100:-…. tillkommer gör hårddiskarna där storleken avgör vad räkningen kommer sluta på. Vill du gå ”allin” behöver du också en UPS och en sekundär (gärna second location) backup förutom Azure som är absolut sista utvägen i en datakatastrof.