Ta bort Exchange 2010 från ditt Active Directory

Av 23 juli, 2012Server, Tester

Microsoft förenklar många moment i min vardag men ibland lyser enkelheten med sin frånvaro…ett av dessa tillfällen är då man helt vill radera alla spår efter en Exchange (efter flytt till Molnet) i sin infrastruktur. Man skulle kunna tro att det finns en söt liten bock att kryssa för någonstans där det skulle kunna stå, – ” rensa alla spår efter denna server” men tyvärr…istället hänvisar Microsoft till ett antal olika moment som tar löjligt mycket tid. Det är solklart att det inte satsats mycket tid på att göra en avinstallation enklare.

Den som söker finner :-) Självklart  är det fler som har exakt samma problem i dessa tider då Exchange 2013 ligger runt hörnet och man råtestar alla nyheter. Att radera en server från sin organisation är inte helt ovanligt i migreringsskeden då man inte längre kan göra ”in place” uppgraderingar.

Så här gör du! 

Genom att göra nedan moment kan du på ett smidigt sätt avinstallera servern via kontrollpanelens Lägg till/Ta bort som stöds av Microsoft genom att förhindra att databaserna är tillgängliga för systemet. Detta behöver du göra om du inte har en server du kan/vill flytta systemdatabaserna till!

Börja med att registrera ADSI konsolen så att den kan startas via ”Kör”! Tryck Flaggan+R och skriv: regsvr32 adsiedit.dll

Nu kan du köra ADSIEdit genom att skriva: adsiedit.msc i körrutan!

För att komma åt Exchange informationen behöver du ansluta till den delen i AD´tsom heter ”configuration”! Du måste också välja rätt server om du inte jobbar lokalt eller ens i samma AD som servern befinner sig i!

adsi-edit-radera

Väl ansluten är det bara att stega sig ner till den del som namnger de databaser som Exchange använder och radera pekarna som finns på höger sida i konsolen (tom area i nedan bild)

Gå till  [Configuration | Services | MicrosoftExchange | <Din organisation> | Administrative Group | Exchange Administrative Group | Databases]

 

Servern behöver sedan inte ens en omstart, ifall du står kvar på rutan som visar ”pre check” statusen inför avinstallationen av din Exchange Server kan du nu bara klicka på ”Retry”…så kommer den snällt att visa OK på alla ”Pre Checks”!

Om du vill ominstallera Exchange på samma DC måste du också ta bort pekningen av OAB! (nedan bild) eller peka om denna till en annan existerande Exchange Server. I annat fall får du nedan meddelande:

”The nominated Exchange server for offline address book ‘Default Offline Adressbook’ has been deleted.”

adsi-edit-login

Det är enkelt att undvika sådana här moment helt genom att använda virtuella miljöer…men då missar du ju allt det roliga ;-)

 

Kommentera detta inlägg