Synka din NAS med Google Drive

Av 20 september, 2012Internet

Exempel på lagringshybrider finns det gott om, det handlar dock alltid om tillgänglighet, utrymme och lagringskostnad. Den stora massan klarar sig med ganska lite utrymme…kanske mellan 2-5GB, nästa steg ligger mellan 10-25GB och storkonsumenten är väl allt utöver det. Frågan man behöver ställa sig är: -”Hur mycket av mina data måste vara mobil” om du inte blankt måste ha allting online. Lagring i molnet är fortfarande ganska så dyr så det är smart att hushålla lite.

Om du har en NAS av märket Qnap (kan funka på andra också) kan du installera ett tillägg (även kallad QPKG) som gör det möjligt att synkronisera delar av dina NAS mappar till Google Drive.

Du kan välja mellan 2 lägen i synkroniseringen. 2-vägs synkronisering ser till att data i mappen på NAS enheten och på Google Drive är exakt likdana oavsett vilken enhet du skapar, redigerar eller raderar på. NAS till Google Drive läget är tänkt som en molnbackupsfunktion där du enbart arbetar på NAS-enheten och dina data automatisk blir säkerhetskopierade till molnet. När du sedan synkroniserat klart kan du installera Google Drive i mobilen eller surfplattan för att enkelt komma åt just de filer du valt ut att finnas online 24/7.

De första 5GB´n ingår efter det behövs ett abonnemang enligt ovan priser…det skiljer sig dock en hel del i funktioner mellan exempel Dropbox och Google Drive…t.ex. hantering av återställning av filer är klart mer avancerad i Dropbox. Är du ute efter en prisvärd och enkel tjänst som gör delar av dina NAS-data tillgänliga och mobila är Google Drive ett riktigt bra alternativ. 

Delta i diskussionen 2 kommentarer

Svara