Vissa bryr sig inte alls och andra måste veta rubbet…jag är en av de senare och jag inser att jag blir lugn av att veta.  Nu är jag inte så nördig att jag måste veta allt men några väl utvalda ”pekare” hade är aldrig fel :-)

Var finns datorn?
Din IP-adress talar om var datorn är,  exaktheten är kanske inte på metern men det viktiga här är att du vet adressen i syftet att fjärrstyra eller komma åt resurser….kanske även för att tillåta åtkomst. I de flesta internetanslutningar ingår en s.k. tilldelad temporär IP-adress (även kallad DHCP)…som din dator får ha kvar så länge den är online. Är det en fast ansluten dator är adressbyten inte lika frekvent, i bärbara och mobiltelefoner kan bytet vara oftare då ju dessa ansluts till flera olika nätverk och växlar mellan trådlösa- och mobila nätverken.

En tjänst som håller koll på den adressen och kopplar den till en enklare variant som t.ex. mobilen.lentzit.com är DynDNS som i sin enklaste form kostar 200:-/år eller kanske NoIP som kostar något mindre.

 

Nu när du har koll på datoradressen kan du göra mängder med skojiga saker om du justerar din brandvägg lite….som t.ex. koppla upp dig till digitalkanalerna, komma åt filer därhemma eller bara helt enkelt ha koll på datorn.

PC Mobile Monitor hjälper dig att göra det sistnämnda, ha koll på datorn och de saker som är viktiga för dig utan att vara på plats. En klient i datorn ger dig möjlighet att finjustera de tjänster du vill komma åt att administrera antingen direkt i mobilen eller via ett webgränssnitt. Tjänsten finns gratis för upp till 5 datorer i en funktionsnedsatt variant….fullversionen kostar 100:-/år/dator.

Klienten kan ställas in att meddela dig då ändringar i datorn skett eller då den fått en ny IP-adress. Tänk vad skönt när du skall visa familjealbumet och din dator har bytt IP-adress….inte så kul kanske. Det finns gott om liknande tjänster därute…..ifall du hittat något du gillar får du gärna lägga det i kommentarerna!

 

Svara