Smarta hem – schemaläggning och flöden

Dax för del 3 i Smarta hem-serien. Del 1 handlade om hårdvaran och del 2 tog upp en del praktiska sensorer. Det ligger en hel del arbete i att matcha sensorer mot praktiska användningsområden. Denna del skall handla om att koppla ihop bryggan med olika sensortyper och automatiseringar.

Utgångsläget

Bryggan är en central punkt i uppsättningen. I del ett rekommenderade jag Smartthings då den för sina 1500:- (finns på bl.a. Webhallen) är en kompetent brygga med inbyggd batteribackup och en snygg mobil app. Man bör veta att detta är en brygga som är beroende av internet då all programmering sker mot ett gränssnitt på webben. Om bryggan tappar (vid t.ex. strömavbrott) kontakten kan denna konfiguration inte läsas och styrningen av vissa prylar är omöjlig. Vid just strömavbrott är dock även dina prylar strömlösa så det borde inte vara något problem.

All konfigurering gör du i den mobila appen. Allt lagras online. Tyvärr kan man inte ta backup/exportera sin konfiguration

Nedan bild visar API´t online

Sensorer

Jag har tagit med 3 av de vanligaste sensorerna, dv.s. Arlo Kamera (rörelse), renodlad rörelsesensor samt magnetkontakt (bild nedan).  Jag har hållit mig till märket Fibaro för att en framtida utökning kanke kräver större brygga…t.ex. Fibaro Center Lite.

Arlo-kameran tillhör övervakningen hemma och kan smidigt integreras till Smartthings för att användas för att trigga events och scener. Beroende på hur många kameror du har utplacerad kan du t.ex. trigga att kökets belsyning skall släckas om rörelsen upptäcks i vardagsrummet.

Rörelsedetektorer kan också användas för att sätta Larmfunktioner som bygger på skalskydd (magnetkontakter) och rörelse…kanske även vatten- och rökdetektorer. Det hela fungerar som ett fullskaligt larmsystem utan avtal och såklart inga vaktutryckningar ;) Smartthings varnar för oegentlighter via Push eller/och Sms.

Automation

Enklaste sättet är att börja med belysning. Det är både lärorikt och man får en direkt “belöning” för sitt slit. I filmen nedan används Smartthings bryggan, en rörelsesensor, Philips Hue Stripe 2M, några automatiseringsregler och schemaläggningar.

Förutom att koppla belysningen mot fysiska sensorer kan dess funktioner kompletteras med schemalagda händelser. Tex skulle man kunna trigga belysningen i vardagsrummet baserad på sol upp/ned (tiderna hämtas från internet), bestämma att belysningne skall starta i 50% dimrat läge och vara påslagen till midnatt.

Men om alla i huset har lagt sig, d.v.s. och inga rörelser plockas upp i vardagsrummet  på 10 minuter kan ljuset släckas automatisk. Mycket vanlig är också att man med hjälp av rörelse tänder vägen till badrummet eller i trappor förutsatt att det är mörkt, kanske t.o.m. schemalagd mellan 00:00 – 06:00. Ljuset släcks sedan automatisk efter 1-5 minuter förutsatt att inga nya rörelser upptäcks.

Ovan är bara att skrapa på ytan, belysning kan smidigt kombineras med din mediekonsumtion, utökas med röststyrning och styra värme/kyla och gräsmattans bevattning.

Möjligheterna är verkligen oändliga och det är absolut beroendeframkallande att börja. Det är endast din fantasi, familjen och plånboken som avgör hur långt du vill/kan gå ;)

Med Fibaro´s egna film passar jag på att avsluta denna trilogi om hemautomation och friskriver mig helt från ansvar om ifall att du blir beroende, förlorar din flickvän eller familj och hamnar på Lyxfällan p.g.a. alldeles för många SMS lån för att bygga ut ditt system ;)

Svara