En skrivare för dig som jobbar flexibelt

Av 5 december, 2016 januari 3rd, 2017 Mobila kontoret, Tester

Slogan “För det lilla Företaget” eller “Hemanvändare” har enligt min mening spelat ut sin roll. Bara för att man är ett fåmansföretag sänker man ju inte sina krav på funktion och design….eller??!! När det gäller skrivare så verkar det vara så att t.ex. hemanvändare och enmansföretag tydligen skall nöja sig med bläckstråleskrivare. Det är först när man kommer till flermansföretag som t.ex. en laserskrivare onämnts. Priserna för en högpresterande skrivare innehållande många nyttiga funktioner har krupit ner till en nivå som gör att man inte behöver kompromissa i den utsträckning man var tvingad till för 5-7 år sedan.

Precis som med allting annat är det viktigt att välja rätt  modell för att lösa det behov du har! Det är många frågor du behöver besvara för att välja rätt!

  • Skriver du ut mycket
  • Skriver du ut ofta
  • Faxar du
  • Skannar du fakturor
  • Gör du egna broschyrer
  • Behöver du e-posta skannat material
  • Behöver du PCL eller/och PostScript stöd
  • Nätverk eller trådlöst
  • NFC / AirPrint
  • Dubbelsidigt

När du svarat på ovan är det tid att kolla marknaden. Eftersom jag hade förstört min bläckstråleskrivare med piratpatroner och trots flera misslyckade återupplivningsförsök inte fick liv i manicken var det bara att bita i det sura äpplet. Nu var det dax att uppgradera bort de saker jag funnit bristande eller rent utav irriterande. Jag började med att kolla på hur skrivare har utvecklats genom åren och noterade att bläck och laser fortfarande regerade på marknaden (vax lyser med sin frånvaro bland småskrivare) men att de olika teknikerna fått genomgå ett antal förbättringar som ger fler- och snabbare utskrifter samt att skrivarna blivit mer kompakta och är packade med moderna och mobila funktioner.

Den största utvecklingen
har dock skett kring bläckstrålebaserade skrivare. HP t.ex. har krympt PageWide-tekniken som nu kan köpas i kontorsformat. Tekniken ger mindre rörliga delar, supersnabba utskrifter (upp till 50 sid/min), minskad bläckanvändning och möjlighet till att skriva ut från kant till kant. Man har också skapat nya tekniker för att hindra intorkning av bläcket vid längre perioder utan utskrifter….man rekommenderar dock att man inte låter en bläckskrivare stå utan användning längre än 4-6 veckor.

Efter upplevelsen med intorkat piratbläck var jag redo för en laserskrivare, mitt val föll på HP´s MFP 277dw, en multifunktionsskrivare som klarar 18sid/min, kan skanna hela buntar med papper till Foto, PDF eller E-post, klarar att lagra i lokala mappar eller molntjänster och kan anslutas till e-tjänster som gör det möjligt att läsa och skriva ut bilagor (t.ex. fakturor).

Administration sker via ett smidigt webgränssnitt. Skrivaren är skyddad vi en egen inbyggd brandvägg (ej aktiverad vid leverans) Installationen av drivrutinen sker automatisk i Windows 10 och kan laddas ner till andra operativsystem direkt från hemsidan. Skrivaren stödjer också trådlösa nätverk vilket gör den ruskigt lättplacerad.

hp-mfp-277dw-dashboard

En funktion som uppskattas lite extra är att HP kostnadsfritt tillhandahåller tjänsten som gör det möjligt att automatisk skriva ut e-post och bilagor som skickas till en i tjänsten angiven adress. Genom att ange den adressen hos sina leverantörer får man fakturorna utskrivna automatisk. Funkar bäst om leverantören har en dedikerad kanal för fakturor….annars kan det bli många onödiga utskrifter.

Man börjar med att ansluta skrivaren till tjänsten i 2 steg. Först enheten och sedan adresserna. Var noga med att skapa en adress som inte går att klura ut. Du kan använda en lösenordsgenerator till att skapa ett unikt “namn”, t.ex. phLe0o4stoeChi5qlUdI&8rIE

hp-connect-devices

Du begränsar sedan tjänsten till av dig angivna e-postavsändare för att förhindra att skräppost hamnar i tjänsten som sedan skrivs ut hos dig.

hp-connected-add-senders

Eftersom skrivaren har en 3-tums touchskärm är alla funktioner mycket enkla att nå och hantera. Att skanna en bunt (max 99 papper per gång) med papper till en förkonfigurerad nätverksenhet kräver endast 4 knapptryck. Dokumentmataren matar upp till 21 sid/min i sv/vit och 14sid/min i färg. Du väljer själv slutmål samt format. Det enda som stör är att funktionen endast stödjer SMB 1.0 då man t.ex. använder skanning till nätverksenheter vilket kräver att man lättar på säkerheten på den mottagande sidan.

Din första sida är utskriven och klar efter 11-13 sekunder från viloläge (som drar knappt 1Watt). HP tillhandahåller också mobilappar till android och iphone och är kompatibel med de utskriftstjänster som finns på de flesta mobila operativsystemen.

Både appar och touchskärm är enkla och smidiga att navigera och kompletterar skrivaren bra. Har du en mobil med NFC kan du trådlöst skriva ut både dokument och bild genom att röra skrivaren med mobilen på markerad yta. Funktion för säkra (lösenordssäkrade) utskrifter finns också.

hp-mobilapp

 

HP MFP 277dw kostar 3000:- inkl. moms. och får anses vara en arbetshäst med funktioner som tidigare endast fanns på de stora modellerna. Med andra ord behöver det inte kosta skjortan att få nyttiga funktioner till sin hemskrivare. Efter ca 1500 utskrifter (ca 2-3 års drift för undertecknad) är det dax att byta ut tonerkasetterna för nästan samma kostnad som skrivaren kostade från början vilket inte är ovanligt oavsett om du väljer bläck eller laser.

 

 

 

 

Svara