Trådlösa Jaybird – både dämpad och ljudlig

Av 8 december, 2016Media, Mobilt, Wearables

Tiden var kommen att göra ett nytt försök efter att ha ratat trådlöst på hörlursfronten under många år då bristerna var för många och fördelarna för få. Dåtidens trådlöst innebar förvanskad röst, ständigt slut på batterier och störningar mitt under samtal. Under min självvalda ”frånvaro har dock utvecklingen gått framåt på alla områden inom trådlöst där headset också är inkluderade.

Efter någon kvälls letande efter de perfekta pluggarna till ett lagom pris fastnade jag för och beställde ett par Jaybird X2. Och det finns en anledning till att jag valde dessa och inte den senaste modellen som kallas Jaybird X3. Nedan klipp är en bra sammanfattning från en annan testare ifall du inte orkar läsa hela inlägget.


Jaybirds är s.k. InEar-lurar och enligt tillverkaren skapade för aktiva personer, det behöver inte innebära den sportiga typen utan helt enkelt att man rör på sig. Jaybirds skall alltså stanna kvar i örat oavsett. Lurarna är ”skvättsäkra”, så du kan svettas på dem utan problem.

Passform
För att lyckas skickar man med 6 olika typer av ”proppar” som diffar i storlek och material för att verkligen passa. För att vara helt säker så medföljer också ”fenor” som fixerar hörluren ordentligt i örat. Utan att ljuga kan jag meddela att kombinationen fungerar.

Dämpad
X2:an ligger mycket tät i örongången vilket gör att yttre ljudkällor dämpas rejält vilket är toppen i brusiga landskap. Tack vare att ”silikonfenorna” avlastar respektive lur och minskar tyngdkänslan sitter lurarna på sin plats utan behov av konstant justering.

Batteritid
På vänster sida har man valt att bygga in batteriet och höger sida rymmer blåtandstekniken. Laddning sker via Mini USB som finns bakom en lucka I den vänstra luren. Batteritiden är specad till 8 timmar och stämmer överens med vad jag har upplevt.  Jag använder lurarna 2-3 timmar per dag vilket innebär 2-3 laddningar i veckan. (helgerna ej räknade).

En röst i luren varnar när du har 30 minuter kvar av batteriet. En full laddning tar ca 3 timmar beroende på USB-källa. Är du illa ute så tar det bara 15 minuter att få nästan 60 minuters drift. På vissa telefonmodeller rapporteras kvarvarande batteritid i displayen på mobilen. Denna funktion på iPhone är dock riktigt osäker då batterisymbolen droppade i stora steg åt gången…vilket gör att man får batteriångest redan då det visas 50%.

Ljudet
Det är otroligt vad mycket ljud det ryms i dessa små lurar. Högtalarelementen ser till att leverera riktigt bra ljud vid uppspelning av musik. Notera att jag endast streamer musik. Källan är då Spotify eller Digitally Imported i högsta tillgängliga kvalitet. Efter lite justering av diskant och bas belönas man med ett fylligt ljud med bra tyngd och utan ”vassa kanter”.

Även telefonsamtal klaras av med bravur. Båda parter har varit nöjda och kontorsbruset dämpas bra. Det gick t.ex. att föra samtal utan trots att dammsugaren (vardagstestat) gick för fullt :-)

Så varför köpte jag då inte efterföljaren?
På X3-lurana är såklart allting bättre förutom att man ändrat designen så att batteriet nu ryms i fjärrkontrollen istället och att det krävs en laddvagga för att ladda den.

Det gör luren dyrare och laddningen krångligare om inte omöjligt då man inte har vaggan med sig. X2:an får du för dryga 1300:- och X3 kostar ytterligare 500:-. Oavsett vilken du köper så kommer du att bli riktigt nöjd! Något jag har märkt är att trådlösa headset för under tusenlappen oftast inte håller måttet. För bara några hundringar blir det så mycket bättre.

 

Svara