Ett lösenord är lite som en nyckel till hemmet. Det finns enkla, avancerade, trådlösa och kopieringsskyddade nycklar. Dessa nycklar kan tappas, lånas, stjälas och glömmas av. Oavsett nyckeltyp är den värdelös om någon lyckas komma över den. Nyligen uppmärksammade programmet Dold att flera miljoner lösenord stulits från stora online aktörer vilket öppnade ögonen för många. I detta fall hjälper det inte med avancerade lösenord, istället är rutinen på att byta lösenorden viktigare. Väldigt många behåller och återanvänder sin inloggningsinformation vilket blir som en MASTER-nyckel till ditt onlineliv. Genom att systematisk skapa inloggningsinformation gör du det svårt för klåfingriga att komma åt din information även vid stöld!

Ett lösenord
består av minst 2 parametrar….dit användarnamn och ditt lösenord. Vi högre krav på säkerhet kan man aktivera 2-stegsautentisering (MFA) och kryptering av lagrad information. Har du svårt att hitta på ett eget lösenord för en tjänst kan du skapa säkra lösenord med en generator.

Här rekommenderas fler än 8 tecken i ett lösenord om det skall anses vara säker!

password-generator

Nu när du har ditt lösenord skall du också komma ihåg det vilket blir nästintill omöjligt om du har som regel att både ha olika användarnamn och lösenord (med minst 12 tecken) för varje tjänst du skapat online. Ett program för att hantera din inloggningsinformation kan då förenkla livet rejält. LastPass är ett sådant! I min värld handlar det inte enbart om att hantera mina privata lösenord utan också kundrelaterade som jag får i samband med uppdrag som jag lagrar med gott samvete.

Programmet hanterar inloggningsuppgifter, säkra anteckningar, webbplatser, stödjer 2-stegs autentisering och krypterar all information på din dator och i molnet samtidigt som det är enkelt att använda och dela med sig av informationen tack vare olika tilläggsprogram och appar. Jag har testkört 1Password (och några till) som är en Dinosaurie på marknaden men tyvärr är implementationen för Windows rena katastrofen så mitt val blev LastPass. Använder du Apples ekosystem kan jag varmt rekommendera 1Password!

Installationen av LastPass
är enkel och det finns tilläggsprogram för alla stora browsers inkl. Edge. Tilläggsprogrammet är avgörande för hantering av alla onlineinloggningar. Du kan själv välja hur förslag och inloggning skall ske för varje tjänst som kräver inloggning. Du väljer mellan manuellt, halvautomatisk samt helt automatiserad. programmet kommer att hitta alla dina sparade uppgifter och lägga dessa i sitt egna krypterade system (om du vill)

lastpass-setup

Efter installation kommer LastPass att installera tilläggen i din läsare och börja att samla in dina inloggningsuppgifter allt eftersom du använder dessa. Du kan också manuellt lägga till och ändra uppgifter vilket jag började efter första veckan. Då jag också hanterar familjens lösenord är det mycket praktiskt att bara generera ett säkert lösenord och sedan använda det för tjänsten.

Så här fungerar det
Efter att programmet är installerat och du kommer till en sida som kräver inloggning kommer du få bli tillfrågad om LastPass skall lagra inloggningsinformation. Svarar du ja kommer du vid nästa inloggning till samma tjänst få alla uppgifter ifylld automatisk och om du vill även loggas in. All lokal information lagras krypterad med 256-bitars AES (PBKDF2 SHA-256) och slumpvis genererade nycklar som dekrypteras då det behövs.

lastpass-autologin

Väljer du att betala för Lastpass
får du alla premiumfunktioner och i företagsversion även integrationsmöjligheter till företagets domän. En säkerhetsfunktion som uppskattas mycket är att man kan begränsa landet man får logga in från vilket minskar attackytan rejält. Teamfunktionen gör det smidigt att dela med sig av lösenord som hanteras centralt.

Redan som gratisversion erbjudes ett bra program som gör ditt online liv säkrare med lite reklambanners i. För en lite slant får man flexibilitet, gruppfunktioner och flera olika MFA-stöd. Programmet snabbar upp och underlättar inloggningar rejält om man har många onlinetjänster att hålla koll på och gör att man löpande skapar säkra kontouppgifter!

1 månad gratis
Genom denna länk får du LastPass helt fritt under 1 månad – https://lastpass.com/f?31077122

Andra alternativ: https://www.roboform.com 

Svara