Mycket nytt i Android 6.0 Marshmallow

Av 6 mars, 2016Android, Mobilt

Under de kommande veckorna kommer många mobiltelefoner att bli uppgraderade till Google´s senaste version 6.0. Marshmallow som versionen döpts och sägs vara den mest finslipade version som släppts sedan starten. Android har ju varit känd för att vara ett ganska så ”rått” operativsystem och knappast något för den som förespråkar UI-design.

En del av dessa brister har tillverkarna löst genom att utveckla egna appar och gränssnitt där några lyckats riktig bra och andra mindre bra.  Jag har ju nosat på många mobiltelefoner och ägt de flesta premiummodellerna och tycker att Samsung lyckats bäst med sina gränssnitt och faktiskt tillför funktionalitet i gränssnitt och appar.

android-6-0-new-features-1

 

 

Generellt har man fått ner energiförbrukningen och fått till flytet i gränssnittet. I Samsungs fall är det Touch Wiz för Android 6.0 som man lagt ovanpå som utökar basfunktioner och tillför en och annan extrafunktion. Tyvärr till ett högt pris, nämligen nästan 8GB av mobilens utrymme vilket känns lite i översta laget och kan bli tufft för äldre mobiler som bara har 16GB totalutrymme.

 

 

 

 

Några av nyheterna som jag har upptäckt är

– ett nytt nödlarmsläge som nås genom att trycka 3 snabba tryck på på/av knappen

– ikonerna för kalender och klockslag visar realtid och faktiskt datum. (lite osäker om det är nytt dock)

– väckarklockappen  och telefonappen är tillputsad.

– dialog för omstart och avstängning har äntligen fått ett lyft.

– e-post appen har snyggats till

– ikoner för samtal och datatrafik är uppdaterade

– pågående samtal visas nu med blinkande lurikon

– ny design på låsruta

– ikonraden högst upp i notifieringsfältet är uppdaterad

– möjlighet att schemalägga uppdateringar

– möjlighet att schemalägga automatisk omstart av mobilen

– delningsfunktionen har fått uppfräschad design

– dokument och bilder kan direkt konverteras till PDF

android-6-0-new-features-2

 

Hela operativsystemet känns kvick och man använder en hel del övergångseffekter som ger premiumkänsla. Hur operativsystemet kommer att kännas på äldre mobiltelefon som S4 och S5 vet jag inte men på S6.an har den helt klart lyckats förmedla en ”ny mobil” känsla. Uppgraderingen gick mycket smidig och inga inställningar förlorades. Om du har en app som du inte klarar dig utan kan det dock vara bra att kolla med utvecklaren så att den är anpassad för Android 6.0.

Svara