HTC Magic, snygg, snabb och linux :-)

Av 5 augusti, 2009Mobilt, Tester

Äntligen har Android hittat till sverige i form av HTC´s Magic (aka G2) som säljs både med och utan abonnemang och är sveriges första officiella android mobil. Man har kunnat läsa om google android på utländska sajter då den första modellen har funnits ute ett bra tag. (tyvärr inte i sverige)

htc-magic-android-g2

Som en sann mobilfetischist var jag ju bara tvungen att byta ut min ”gamla” Nokia 5800XM och det är absolut inget jag ångrar.

Magic är en välbyggd och lätt skapelse som ligger perfekt i handen och rattas enkelt med tummen. Den nya version av Android (Cupcake ver1.5 ) flyter på riktigt fint i nallen och gör navigeringen till ett rent nöje…snyggt, snabbt och extremt enkel och logisk.

Batteriet håller ca 2 dagar i standby men dräneras väldigt snabbt då man använder wifi och 3G data som för övrigt kan hantera upp till 7.2Mbit. Telefonen laddas enkelt via usb i datorn eller vanlig väggladdare som medföljer. Trevligt nog verkar det som att samtal inte tömmer batteriet lika snabbt som i Nokian 5800XM så en ”vanlig” arbetsdag klarar den.

htc-magic-medialur-e100

Med i förpackningen finns en söt liten vit ficka för telefonen och såklart ett par hörlurar som (dessvärre inte av högre kvalitet), mini usb-kabel och usb-laddare.

Det många anmärker på är att det inte finns någon 3.5mm uttag för ”vanliga” hörlurar vilket jag inte riktigt förstår då jag tycker att mini usb kontakten känns mycket stabilare. För att kunna köra sina egna favoritlur med 3.5mm plugg kan man dock köpa till ett media headset som har miniusb i ena änden och en 3.5mm uttag i fjärrstyrningsdelen (se ovan bild). Ovan headset köpte jag från Expansys och kostade med frakt 47 euro.

Kameran är inget speciellt, den tar bra bilder på dagen om objektet står stilla. Kvällsbilder är det bara att glömma. Filminspelningen är fullt ok men det blir inga actionrullar direkt :-) Någon främre kamera finns inte … det där med videosamtal har aldrig slagit igenom hos mig.

Med programmen som finns installerade kan du spela dina musikfavoriter, spela upp youtube, läsa office- och pdf filer samt surfa på nätet i riktigt bra fart. E-postklienten klarar Pop3, Imap, Gmail och Exchange 20xx och gör jobbet riktigt bra. Internetläsaren sväljer det flesta sidor jag utsatt den för och zoomningen fungerar mycket bra även om det inte görs via Multitouch.

På det medföljande SD kortet på 2GB finns även ett synkprogram ver 1.02 som gör det den säger och inget annat…nästan lite för enkeltös för , prblem i Vista och helt värdelös i Win7 så ladda hem nya 2.04 via HTC. En backupfunktion till SD kortet hade varit bra men saknas tyvärr (kommer i nästa uppdatering). Online synkning alternativt säkerhetskopiering kan ordnas med Vufone som ser lovande ut men i daxläget ej har stöd för åäö och finns endast som betalversion. (fungerar ej om du kör ActiveSync mot Exchange Server)

Några nedladdningar som jag gjorde via Android Market för att få extrafunktioner är FTP-klient, SSH Terminal, Facebook, Filhanterare, Msn-klient plus lite annat smått å gott…allt helt gratis och enkelt. Jag saknar dock en Tether-klient för Wifi och DLNA funktion (utan roothack) men det är väl bara en tidsfråga…med Donut och Eclaire runt hörnet.

Läs M3´s test av HTC Magic 

Svara