TizzBird – en grym, lätt och snabb mediaspelare

Av 18 maj, 2012Android, Media, Tester

Det var inte så länge sedan jag skrev om en liten stor mediaspelare som imponerade med sitt lilla format och sitt bred filformatstöd. Inte helt oväntat finns det en uppsjö av nyheter i ämnet…och jag fastnade för Tizzbird´s F20 Androidbaserade mediaspelare som gör om din gamla ”skrutt” tv till en smart mediamaskin som spelar spotify, visar semesterbilder och klarar surf.

F20 väger ett par 100 gram och rymmer en 2,5 tums hårddisk och har uttag för HDMI, Optisk ljudutgång, Video, USB och nätverk (RJ45). Plats för SD kort finns också på sidan. Fjärrkontrollen som medföljer känns genomtänkt men är tyvärr av samma ”plastiga” fulstandard som alltid medföljer…å andra sidan har jag en universalfjärr som fungerar utmärkt så jag slipper se den.

De först versionerna av mjukvaran var rena katastrofen med mycket problem men uppdateringarna haglar tätt och TizzBird har en svensk återförsäljare som dedikerar en hel del tid till att lyssna på och hjälpa kunderna…de är till och med aktiva på Min Hembio-forumet. Numera är F20 en fullt fungerande mediaspelare som spelar upp alla format jag har i mitt bibliotek som består av äldre .avi och nya .mkv filer i både 720p och 1080p material…allt utan minsta lagg. TizzBird F-serien finns i tre modeller F10, F20 och F30 …det som skiljer modellerna åt är lagringsutrymmet man kan utöka enheterna med.

Mjukvaran har även scrapingfunktion som letar efter ”Cover Art” till de filmer du har på din NAS eller i den lokala hårddisken. Bonusen  som just Tizzbird ståtar med att du kan via Google Play installera en uppsjö av appar som får vilken Smart TV som helst att blekna….både kul och nyttigt.

Om du har en Android mobil eller iPhone kan du använda den för att fjärrstyra din Tizzbird med TizzBird Remote som båda måste vara ansluten till samma nätverk för att det skall fungera. Ett tillbehör som jag fick med i paketet är ett pyttelitet trådlöst nätverkskort som dock i daxläget(antingen dålig drivrutin är för liten antenn) inte duger till att streama hd-material men väl för att slösurfa och fjärrstyra enheten. Airkit (ovan bild) är ytterligare ett tillbehör  (kostar extra) som underlättar när du skall skriva längre texter, webbadresser eller söka låtar i spotify och inte kan använda trådlöst nät….kontakten sköts då via en liten USB-mottagare som pluggas in i sidan på F20.

Jag ser verkligen fram emot utvecklingen av denna enhet, Android är defintivt ett fantastisk bra val som ger stor potential åt denna lilla mediaspelare, runt hörnet finns redan nu ett helt nytt gränssnitt och enheten verkar hyfsat framtidssäker med gott om minne och lagringsutrymme…den blir din för strax under 2000:-.

Liknande produkt: Ellion TVROI T1 – http://www.ellion.se 

Svara