Skapa rapporter i Office365

Av 10 mars, 2016Office 365

Med Office365 kan du frigöra administrativ tid men risken är att du lägger en hel del av den till att få koll på vad som finns i molnet och hur det används. I nuvarande versionen av Office365 finns det en hel del förbättringar kring rapporter (jämfört med 2013) men det saknas fortfarande detaljerad information även om både Powershell och Dashboard har fått fler rapporter och möjlighet till att schemalägga vissa rapporter.

 

För att få ut detaljerade rapporter som kan användas som t.ex. faktureringsunderlag är Powershell ett måste…tyvärr saknas dock en vettig rapportgenerator vilket gör att det mesta som du får ut inte är lämpad att användas till kund innan du lagt ner en hel del tid på att få det presentabelt.

 

Turligt nog har andra tänkt på det redan och en av de bättre tjänster jag provat är Cogmotive som utnyttjar kraften i Powershell och automatiserar insamling och rapportering av Office365 data. Rapporten skapas enligt dina specifikationer i t.ex. PDF och skickas till de personer du har angett. Cogmotive utvecklar sin tjänst löpande och det dyker upp nya rapporter hela tiden så chansen att det du söker redan finns är stor.

 

o365-clutter-report

 

Med en E plan får varje användare maffiga 75GB lagring, Exchange, Skydrive, Sharepoint och Lync. Att få en rapport över hur mycket lagring varje användare har är kanske inte lika intressant som att se hur många som inte använder tjänsterna som man betalar för. I av dig förbestämda intervaller får du rapporter om användning och utnyttjandegrad av din molntjänst vilket ger dig beslutsunderlag för justering, fakturering och/eller utbildningsinsats.

 

 

Detta ligger perfekt i fas med att man kan ändra plan (inom vissa ramar) om man upptäcker att man ”valt fel” . Det bästa är att det inte enbart är fina staplar utan detaljerade rapporter som hjälper dig att få kostnadskoll. Prismässigt är Cogmotive fullt försvarbart i jämförelse med att själv pilla ihop oöverskådliga .csv filer. Testa själv….det tar bara ett par minuter att komma igång och första månaden är kostnadsfri!