Samsung 740 – en trevlig bekantskap

Av 7 oktober, 2013Tester

Det är ganska så rörigt därute i den ultramobila djungeln, skall man ha platta, ultrabook, platta+tangentbord, ios, windows eller Android. Inga enkla frågor för en vanlig konsument direkt…knappt för de som håller på i branschen.

Microsoft lanserade just andra generationens Surface och Apple överraskade med ett färgsprakande iOS7, det är lugnt kring Windows Phone 8 och Google släppte version 4.3 av Android….det rör på sig minsann. Jag har provat en hel del plattor och datorer vilket är både kul och frustrerande…då det inte är helt självklart att välja rätt. Jag har dock stannat till på Ultrabook sidan då jag har en hel del (kod)skrivande och vill ha med mig så få saker som möjligt som kan göra ALLT jag behöver göra :-)

Samsung 740U3E väger omkring 1,5kg och är både slimmad och snygg. Skärmen är ljus och upplösningen hög….en bonus är att skärmen har touchfunktion…en nackdel är att den är störande blank. Kraftmässigt sitter en i5:a på 1.8Ghz som matar data genom 6GB ram och en snabb Samsung SSD…och det gör den riktigt bra. Datorn kommer levererat med Windows 8. Touchfunktionen är bra men måste villigt erkänna att den används väääääldigt lite. Uppstart och omstart går fort och BIOS stödjer såklart UEFI.

samsung-740-insideBland kontakterna hittas förutom 3 USB och nätverksuttag i fullstorlek även en mini VGA som än sålänge är det enda som gäller ut på fält. En HDMI i fullstorlek följer också med…tyvärr har det dock varit struligt att få vga projektorer att fungera med en HDMI-VGA adapter. Mini VGA´n är dock klanderfri. Batteriet är som i många Ultrabooks fastmonterad, via ett litet nålshål på baksidan kan man dock bryta strömmen vilket är supersmart. Batteritiden är mellan 6-8 timmar beroende på omständigheterna och hur du använder det bakgrundsbelysta tangentbordet. Belysning till skärm och tangentbord ställs in automatisk med hjälp en omgivningssensor men det finns även dedikerade knappar. Musplattan är stor och ger bra kontroll…Samsung har inte lagt på en mängd extra ”swipe” finnesser vilket ger en ”trygg” platta.

Datorn är platt och har ett skönt avrundat chassi, ljudet är förvånansvärt bra med tanke på de små högtalarna men så är det också JBL som står för hårdvaran… överlag ett riktigt bra köp för en högpresterande allround dator . Enda nackedelen är att i stort inget är uppgraderingsbart…har du valt minne och lagring är du fast i ditt val tills du byter dator.

Systermodellen heter 730 och har då ingen touchskärm och 4gb ramminne. Både 740 och 730  går lös på mellan 8500-9000:- som du också kan köpa en Asus UX31 för, vilket är en grym dator som dock faller på musplattans överkänslighet som delvis orsakas av hårdvaran men även av en viss överambition då det gäller ”Swipe” finesser som man behöver stänga av för att få en fungerande platta. 

Svara