Det finns många anledningar att ha en kamera…det kan vara en brottsförebyggande åtgärd eller tjäna som visuell bekräftelse när man inte är på plats vilket såklart innebär att det bör finnas en webbplats eller mobil applikation för åtkomst av tagna bilder oavsett var man befinner sig och eventuell notifiering. Ett minneskort låter praktiskt men renderas meningslöst om förövaren tar med sig kameran/minnet.

 

För bevakning inomhus rekommenderas en kamera med batteridrift och stöd för trådlöst nätverk för enklast möjliga placering utan krävande installationer. Verisure erbjuder detta i sin smart kamera tjänst. Anledning till mitt val var att ha koll på om bilen lämnats tillbaka efter att någon i familjepoolen har haft bilen, vilket blir en bra komplettering till den befintliga bokningskalendern. Så f.n. blir jag automatisk meddelad från kameran när bilen hämtas/lämnas och man ser vem som hämtat och lämnat.

 

Om du vill sköta allting själv kan du sätta upp ett komplett övervakningssystem med hjälp av t.ex. Qnap NAS-enheter som har stöd för IP-kameror. Qnap tillhandahåller appar för lagring, notifiering m.m. men du måste såklart konfigurera allting själv. Jag valde att integrera kameran till min befintliga larmlösning. Verisure har nämligen tagit fram en komplett lösning med kamera, offsite lagring av bilder, tillgång via app samt notifiering. Kostnad per ansluten kamera är 20:-/mån. och priset på kameran är 995:- (engångskostnad).

camera-setup

Alla komponenter nås via Verisures ”Mina sidor” (nedan bild) men kamerorna är inte tillgängliga för dem, dessa ingår alltså inte i övervakningstjänsten och kan varken användas eller administreras av dem. Alla bilder som tas lagras i 14 dagar för att sedan raderas. Tack vare vidvinkel får man en bred översikt men upplösningen är inte den bästa med dagens mått mätt och videoupptagning stöds inte heller. Dessutom krävs en bra ljussatt miljö om bilderna skall vara användbara.

verisure-camera-dashboard

Det kameran dock har stöd för är rörelsedetektering. För varje gång en rörelse detekteras tar kameran 3 kort och fortsätter göra så tills objektet hamnar utanför området som är inställt. (nedan bild visar rörelseområdet som är fast inställt)

verisure-camera-detection

Plus och minus

+ kameran är enkel att sätta igång och konfigurera

+ batteridrift och trådlöst kräver ingen kabeldragning

+ tjänsten  kan skötas via mobil app och hemsidan

+ riktigt smart väggfäste med magnet

+ tempgivare i kameran

+ snygg

– låg upplösning

– ej video

– kräver bra ljussatt miljö

Helheten kring denna tjänst är klockren…speciellt om man redan har larmet som tjänst och endast behöver komplettera. 

Svara