Smarta lås är precis som molntjänster inget nytt utan en version 2.0 (eller 3.0) av något som funnits under många år. Utvecklingen av nät- och mobildrivna tjänster och appar har gjort att man sedan ett par år tillbaka även erbjuder smarta lås till privatpersoner där Yale Dorman är ett av dem som så sent som i våras godkänts enligt låsklass 3 SFF 3522:1 vilket i sin tur gör att försäkringsbolag godkänner låset förutsatt att man följer särskilda låskrav.

 

Att använda nyckelösa system i hemmet har blivit mycket populärt då det är smidigt på alla sätt och man slipper just nycklar, nyckelknippan blir mindre och lättare och skulle olyckan vara framme är  kostnaden för en ny bricka en bråkdel jämfört med en vanlig nyckel och kan enkelt avaktiveras eller omprogrammeras.

 

 

yale-verisure-moduleLåset kostar 3500-4500 beroende på paketlösning och kan monteras i nästan alla dörrar utan att extra hål behöver borras vilket kan vara viktigt i en hyresrätt. För 1200.-  lät jag montera låset av en Yale låssmed men gjorde konfigurationen på egen hand.  I mitt fall integrerade jag låset mot den befintliga larmanläggningen från Verisure som tillhandahåller en modul som sätt i låset. Låset hamnar då i ett hybrid läge. När modulen är på plats kan de flesta inställningarna skötas direkt i mobilappen.

 

 

 

yale-before-afterFör att uppfylla regelverket är det viktigt att alltid använda kod+bricka vid upplåsning och att autolåsfunktionen är påslagen. Om du bryter mot dessa regler och det visar sig att inbrottet skett genom ytterdörren (och det finns inga synliga skador på den) kan din ersättning sänkas en del vilket även gäller vanliga dörrar och lås….glömmer du att låsa eller nyckeln kvar är det ju delvis ditt fel!

 

Det finns gott om instruktioner som visar hur man ersätter det befintliga låset och i vanlig ordning förutsätter det att det gamla låset satts på plats efter vissa regler. I mitt fall visade det sig att det fanns en ojämnhet i dörrkarmen som fick åtgärdas innan låset fungerade som det skulle.

yale-parts

Om du vill integrera låset med andra tjänster är det viktigt att du köper V 2.0 versionen. Med i förpackningen finns allt för att montera låset enligt de särskilda låskraven. Har du ett äldre lås kan du komplettera det med säkerhetsskruvarna  för att säkerställa en godkänd montering. Kolla dock alltid med ditt försäkringsbolag innan du börjar plocka isär låset!

 

verisure-mina-sidor

När mekandet är klart är det bara att njuta. Med integrationen till Verisure (ca 280:-/mån för lägenhet) kan man nu automatisera lås, larm och belysning och om olyckan skulle vara framme har larmbolaget åtkomst till bostaden utan nycklar. Låset är inställt på att alltid låsa sig automatisk. Man kan också schemalägga låsningen beroende på dag och tid på dygnet. Med hjälp av diverse smarta funktioner i Verisure-portalen går all mysbelysning igång efter ett angivet schema och entréns belysning sätts på då låset öppnas förutsatt att det är mörkt.

Totalt sett är detta en mycket bra lösning om man nöjer sig med det som erbjuds i paketet då man ju själv inte kan utöka paketet efter eget behov och tycke. 

Svara