Mycket nytt i höst – ny trådlös standard ger Gigabit

Av 14 juli, 2012Internet

I slutet av 90-talet fick vi den första trådlösa standarden som då kallades a , allt eftersom kraven på hastighet ökade  fick nya hastigheter nya bokstäver…d.v.s. b,g,n,och nu även ac. Nuvarande snabbaste standarden N kom ur draft-stadiet 2009 och ger oss idag nästan samma hastigheter som ett kabelburet nätverk på 100Mbit. Den nya standarden har döpts till 802.11ac och utlovar nästan 3ggr högre hastigheter än dagens högsta.

Nya hastigheter innebär högre krav på bandbredd. Det gamla bandet på 2,4Ghz delas med en hel del annan elektronik och därför har den nya trådlösa standarden gjort anspråk på 5Ghz bandet som innebär ett renare nät med mindre störningar och därmed högre hastigheter. AC standarden nyttjar det högre bandet på upp till 160Mhz och kan tack vare olika tekniker stärka signalen och därmed bibehålla hastigheten över längre avstång.

Med varje ny hastighet behövs också nya nätverkskort så ett teknikskifte tar ett par år och därför är alla nya tekniker bakåtkompatibla med äldre standarder även om implementationen från tillverkarnas sida kan ge ett annat resultat. Det bästa är självklart att inte blanda de olika standarderna utan bestämma sig för en!  För att få den nya standarden räcker det inte med en mjuk uppdatering utan ny hårdvara krävs…både router och nätverkskort behöver bytas alltså. Redan nu finns ett fåtal tillverkare som har produkter för den intresserade, bland dem Buffalo och Asus.

Så är du i shoppingtagen och ute efter ett högpresterande trådlös nätverk är det nya AC-standarden som gäller…som vanligt är priset högt för att vara först ut men vad spelar det för roll när man kan göra det mesta utan fördröjningar :-)

Kommentera detta inlägg