Molnbackup blir snabbare och billigare med ”Peer to peer”

Molntjänster har sedan länge sett till att privatpersoner och företag kan ta säkerhetskopior av sina data. De flesta har erbjudanden som börjar på noll för att sedan bli dyrare ju mer lagring man behöver…inte så konstigt tycker du..eller hur?

Symform vänder upp och ner på dagens prismodeller och ber dig att dela ut plats på din Servers ”billigare diskar” som enligt deras egna undersökningar oftast är halvtomma och bygger ett ”Peer to Peer” liknande nätverk som utklassar det mesta …i gengäld får du upp till 200GB lagring i molnet.

Lagringen sker i ett s.k. Raid96 system som gör att filerna sprids på totalt 96 olika enheter och återskapningsinformationen läggs på 32 enheter vilket betyder att 33 anslutna enheter måste gå sönder innan data går förlorade samtidigt som man behöver hacka sig in i 96 enheter för att kunna återskapa data ….rätt så osannolikt men säkert inte omöjligt  :-)

Alla data krypteras i 256 bitars AES och delas upp i 64MB datapaket som sedan sprids ut i 1MB datapaket över Sysforms nätverk. Trots den höga säkerheten, krypteringen och spridningen av återställningsinformationen är up- och nedladdningstiderna upp till 50 gånger högre än molntjänster som drivs av sedvanliga datacenter och upp till 10 gånger billigare för motsvarande datamängd i andra molntjänster.

Klienten i daxläget finns endast för PC men klienttester pågår för NAS- och Linuxenheter som QNAP (closed beta pågår). För PC är det en .Net klient (inget JAVA tjaffs) som efter första konfigurationen blir helt osynlig för användaren. Programmet installeras som en systemtjänst och kan ej påverkas av användaren. Det går dock att köra om konfiguartionsguiden för att justera inställningar som bandbredd och hur mycket data man vill dela med sig av.Väl färdigkonfigurerad är det bara att glömma tjänsten….enda påminnelsen blir en daglig rapport som dimpar ner i inkorgen…det blir nog inte enklare

Helt klart en uppstickare på marknaden, vill du inte dela med dig av din egen hårddisk och få 100GB i molnet kan du istället betala 10 dollar/månad för att få obegränsad med utrymme!

Om du blev sugen kan du registrera ett eget konto på direkten eller läs mer om Symform´s lagringsmodell innan du bestämmer dig!

Kommentera detta inlägg