Migrera dina data till molnet

Av 6 oktober, 2015Lagring, Office 365

De flesta molntjänster erbjuder idag mycket lagring för en liten slant. Att teckna ett abonnemang som ger ett par hundra gigabyte lagring i molnet är inga problem utan utmaningen ligger i att föra över all information och veta att man lyckats med konststycket att inte tappa en endaste fil. Sen skall det vara gratis också ;-)

 

 

 

 

 

Visst kan man manuellt kopiera/flytta sin information dock är det svårt att komma ifrån att det kommer att ta lång tid och blir svårt att ha koll på när överföringen tar dagar. I alla moderna datorer finns det ett verktyg som heter Robocopy med vars hjälp man kan kopiera, flytta och spegla filer, mappar och hela hårddiskars innehåll med full kontroll över filegenskaper och överföringsstatus.

run-cmd

 

För att köra Robocopy behöver du starta kommandotolken med Start/Kör skriva cmd och avsluta med OK

För att ta reda på vad Robocopy kan ha för alternativ skriver du ”robocopy /?”, då visas alla switchar som du kan använda i olika kombinationer.

 

 

Vill du komma igång snabbt är det enklaste att välja kommandot /MIR som innebär spegling av en källa till ett nytt mål. Källan i detta exempel är din Dokumentmapp (1) där du har alla filer idag och målet är OneDrive för Företag (2)

robocopy-source-target

 

För att spegla alla dina filer från Dokumentmappen till OneDrive för Företag skriver du följande rad i kommandotolken du startat tidigare

Robocopy /MIR /R:0 C:\Users\DanielLentz\Documents C:”\Users\DanielLentz\Onedrive for Business” + ENTER

robocopy-syncDetta exempel visar hur fönstret kommer att se ut även om det är taget från en skarp migrering som jag gjort tidigare. Alla filer kommer nu att speglas över till din ”molnmapp” och sedan synkroniseras upp till lagringstjänstens datacenter. Den totala tiden för speglingen samt synkronisering upp till OneDrive för Företag är helt beroende av hastigheten i ditt lokala nätverk och ut mot internet.

 

 

 

Vill du scripta detta till många användare kan du skapa en batchfil med olika variabler som t.ex. C:”\Users\%username%\Onedrive for Business” som du kan starta via autostart eller GPO.

 

Ovan exempel lämpar sig för både små och stora migreringar i form av många användare eller tusentals mappar och filer. Behöver man uppfylla andra krav på kontroll och styrning kan man också ta till Microsoft egna Import Service.

Svara